INSTÄLLT: För medlemmar i GAFSAAF21: Stjärnträffen Sagittarius 2021

Loading Map....

Datum/Tid
Wednesday, Aug 4, 2021 - Saturday, Aug 7, 2021
All Day

Plats
Folketshusvägen
Degerhamn
38065
Sweden


En stämningsbild med fritidsastronomer från Sag17:s första kväll i Eketorp. Foto: Ulf Petersson

Uppdaterat den 25.3.2021: Vi tvingas trots allt att ställa in årets stjärnträff på grund av den förvärrade smittsituationen ute i samhället och Folkhälsomyndighetens kvarliggande rekommendation för offentliga möten som högst tillåter maximalt totalt 8 deltagare såväl inomhus som utomhus. Det är bara att acceptera faktum. Vi skyller den brittiska virusvarianten för det svåra smittläget som nu drabbar medelålders och yngre vuxna men även börjar bli ett större problem för barn och ungdomar ute på skolorna. Idag håller för övrigt Region Kalmars läns smittskyddsläkare en special presskonferens med anledning av att rekordmånga positiva enskilda tester har lämnats in från allmänheten. Men det var värt ett försök med Sag21 och den brittiska virusvarianten var ju knappt frammuterad i England för 6 månader sedan när vi planerade för aktiviteten. Bättre tur med Sag22. Tills vidare får alltså var och en stjärnträffa enskilt och med högst 7 andra deltagare.

Uppdaterad den 24.3.2021: Trots den pågående Covid-19 pandemin planerar vi för att arrangera en stjärnträff på södra Öland i sensommar men det blir en annorlunda aktivitet jämfört med hur det har varit under åren. Medlemmar i föreningen är välkomna att deltaga och förväntas följa myndigheternas råd och rekommendationer om säkerhet för att undvika smittspridning och skydda hälsan.

Som bekant gäller just nu att endast 8 personer får samlas inomhus vid en offentlig tillställning. Vi kommer inte alls att ha något program inomhus i år. Amatörer som står på gräsytorna utanför fastigheten eller på den angränsande parkeringen är välkomna att utnyttja toaletten.

Skulle det visa sig att situationen utvecklas så negativt att reserestriktioner utfärdas, exempelvis, ställer vi in med kort varsel. På senare tid har dock Folkhälsomyndigheten signalerat om att den typen av restriktion i sommar sannolikt inte kommer att införas igen. Det viktiga är istället hur folk beter sig på resmålet.

Centrum i år blir Folkets Hus lokalen i Södra Möckleby men inget program inomhus planeras. Den blir enbart regnskydd. Istället håller vi till just utanför ute i det fria där men också på platser ute på södra Öland. Tanken är dock inte att samla alla deltagare på en gemensam ny plats utan vi sprider ut oss i mindre grupper. Öland är stort. vi kommer att höras över nätet. Varför inte ha en liten grupp igång på mellersta Öland och en även på norra?

Liksom tidigare startar vi med en tjuvstartskväll på onsdagen den 4 augusti framåt 20-tiden men alltså utanför Folkets Hus i Södra Möckleby och inte på parkeringen vid Eketorps borg.

I år är det inte aktuellt att återkomma till parkeringen vid Eketorps Borg. Numera drivs borgen av Mörbylånga kommun. I fjol träffades en överenskommelse om att GAF är välkomna att  fortsätta att gästa parkeringen för stjärnträffar mot att vi håller en allmänhetens visningskväll i anslutning till föreningens kvällar. Så skedde i fjol men det kan inte upprepas i år. Det går inte att hålla avstånd. Det är stor skillnad på att i mörkret under stjärnhimlen ta emot allmänheten med en blandning av oerfarna barn och vuxna vid teleskopen mot att erfarna amatörer ostörda bedriver observationer för sig själva.

GÄRNA EN FÖRHANDSANMÄLAN

I år behövs en förhandsanmälan för gäster. Planen är att sätta upp en en organisationskommite men den som redan nu vill höra av sig med en anmälan gör det till undertecknad ordförande i GAF på min vanliga epost. Välkomna, Jörgen Danielsson, ordförande i GAF.

GAF:s moderförening SAAF är positiv till initiativet och vår ansökan om hyresbidrag ska nu upp i styrelsen. Huvuddelen av hyran svarar dock föreningen som vanligt för.

 

 

 

Bookings

You must log in or register to make a booking.


Leave a Reply