UPPDATERAD: INSTÄLLD LÖRDAGSKVÄLL: ForskarFredag och ADON 2019: Allmänhetens astronomiska visning blir inomhus på grund av regnrusk

Loading Map....

Datum/Tid
Friday, Sep 27, 2019 - Sunday, Sep 29, 2019
7:00 pm - 11:30 pm

Plats
Ölands Skogsby 161
Skogsby
386 93
Sweden


Förberedelserna var igång för visningskvällen på Station Linné under ForskarFredagen den 28.9.2018. Foto: Jörgen Danielsson

Höstens mörka himmel med mängder av svaga astronomiska objekt att studera i fältkikaren eller teleskopet och så ett mycket tydligt som sträcker sig över hela himlen nämligen Vintergatan. Det bjuds besökarna på under ForskarFredag natten den 27:e till 28:e september.Jörgen Tannerstedt, GAF-medlem och känd astrofotograf, som gärna fotar vidvinkels skymnings- och nattbilder av Vintergatan, öländska strandlandskap och fyrar, visar bilder på fredagskvällen.

Följande natt, 28:e till 29:e september, uppmärksammans ADON, Astronomins Dag och Natt 2019 också med en visning för allmänheten. (Läs mer nedan). Som uppvärmning under skymningen kan Saturnus observeras i sydväst under någon timme innan den vackra planeten som i år har ännu mer öppna ringar sjunker ner i horisontdiset.

Ett AllSky-fotografi från himlen över Siding Spring-observatoriet i sydöstra Australien och Vintergatan välver sig mäktigt över kupolen. Det senaste halvåret var försämrades väderleken, länge låg envisa, mulna högtryck nästan stilla dygn från dygn och störde, för att inte tala om nära extrem sommarhetta och hög luftfuktighet. Överlag fick annars SS bäst betyg ifråga om observerbara nätter de 2,5 år som jag var inloggad användare. Foto: iTelescope.net
Bildtext: Ett AllSky-fotografi av himlen över Siding Spring-observatoriet i sydöstra Australien som ingår i iTelescope.net-nätverket för fjärrobservationer. Vintergatan välver sig mäktigt över himmelskupolen. En liknande effekt syns på vår hösthimmel. Foto: iTelescope.net

Kvällen arrangeras av GAF, Grönhögens Astronomiska Förening tillsammans med Station Linné. Vetenskapsfestivalen ForskarFredag (European Researchers´ Night i Sverige) arrangeras av Vetenskap & Allmänhet, som sedan 2006 är nationell samordnare av festivalen. Man samarbetar med Vetenskapsrådet och Vinnova och fokuserar på allmänheten och inte minst ungdomar intresserade av vetenskap.

saturnus_2010_025_9_25tum_f10. Saturnus fotograferad för ett antal år sedan. Nu öppnar jätteplaneten med sitt vackra ringsystem upp vyn av ringarna ännu mer. Foto: Jörgen Danielsson.

ADON 2019 ARRANGERAS SAMTIDIGT – BLAND ANNAT OM LJUSFÖRORENINGAR

I år koordineras Astronomins dag och natt med vetenskapsfestivalen ForskarFredag, som arrangeras 27-28 september 2019. ForskarFredag och Astronomins dag firas tillsammans på många platserTema för festivalen 2019 är Räkna stjärnorna. Med temat vill ForskarFredag uppmärksamma stjärnorna i vår galax, och med massexperimentet Stjärnförsöket ska vi använda stjärnorna för att förstå och arbeta med ljusföroreningar., enligt ADON:s hemsida.

UPPDATERAD:

Två kvällar med astronomisk visning för allmänheten

Plats: Station Linné, Ölands Skogsby 161, Skogsby, utanför Färjestaden (karta)
Datum: fredag 27 och lördag 28 september
Tid: 19:30-23:30

Välkomna till två astronomiska visningar för allmänheten på parkeringen vid Station Linné. På fredagen firar vi Forskarfredag, som infaller under Skördefestens Konstnatt, och på lördagen Astronomins dag och natt. GAF deltar med en utställning och två astronomiska visningar för allmänheten. Kvällens attraktion blir Saturnus, planeten med de vackra ringarna, som står i söder och går att observera i teleskop från klockan 19:30 och cirka 1.5 timme framåt innan den går ner i sydväst. Dessutom tittar vi på vår hemgalax Vintergatan.

———————————————————–

UPPDATERAD den 25.9.2019: Regnrusk på ingång stoppar allmänhetens visning ute Vi är inne

I morgon torsdag blir en bra väderdag med soligt-halvklart men tyvärr är sedan SMHI:s senaste prognos inte rolig med moln, regn och vind för de kommande dagarna. Astronomi ute blir helt omöjligt under Forskarfredag. Mycket regn väntas. Situationen är en aning bättre för lördagskvällen med halvklart och regnskurar och något mindre kraftig vind.

Jag ska ta med ett litet flyttbart teleskop och ha det i beredskap för lördagskvällen men är situationen helt hopplös då ger jag upp tidigt. För att försöka ta skydd för vinden ska jag utforska en position på byggnadernas norra sida. Så vi måste förbereda oss på att det blir trångt inomhus under Forskarfredag. Tyvärr betecknar SMHI prognosen då som ganska säker. Enligt den senaste prognosen som jag sett, i SVT klockan 18, är det snarare ett regnoväder som hotar på sen fredag eftermiddag och inte några stilla regnskurar. Nederbördsfronten kommer in från sydväst.

Hälsn
Jörgen D, ordförande i GAF

———————————————————-

UPPDATERAD DEN 27.9.2019:

På grund av helgens regnoväder som nu rullar in från sydväst genomförs visserligen astronomi under Forskarsfredag och ADON 19 på Station Linné men det blir inomhus. Lördagskvällens aktivitet på kvällen utomhus ställs dock in. OBSERVERA DET! Den kvällen sparar vi till försommaren 2020. Exempelvis skulle vi kunna bjuda in allmänheten till ett nattvak sent i maj för att studera planeterna Mars, Jupiter och Saturnus.
År 2020 kommer att bli ett mycket attraktivt planetår. Håll koll på vår kalender.

 

Bookings

Bookings are closed for this event.

Leave a Reply