Uppdaterat PROGRAM Sagittarius 2013 – Anslut tidigt och undvik Månljus och cyklister

Loading Map....

Datum/Tid
Wednesday, Aug 14, 2013 - Saturday, Aug 17, 2013
All Day

Plats
Folketshusvägen
Degerhamn
38065
Sweden


Program för Sagittarius 2013 stjärnträff
———————————————–

Bilden: NGC7023 Iris nebulosan. 7×10 minuter exponeringstid. Foto: Claes Martinsson

Träffen arrangeras av GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, tillsammans med SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, hyra av lokalen i södra Möckleby, och Kalmar Läns Museum, som driver Eketorps Fornborg, att fritt förfoga över p-platsen samt utnyttja toaletter. Observera dock att p-platsen inte är avspärrad, en och annan turist lär finnas här med husbil, men Sag 13 hålls den första lågsäsongveckan. Det är ok att stå över natten här med sin husbil, men på morgonen måste den vara borta.

För första gången har en Sagittarius-träff en sponsor, det är Swedbank vilket vi tackar för, och stödet kommer att utnyttjas för att täcka transportkostnader med bil.

DELTAGARAVGIFT: SAAF/GAF-medlemmar går in gratis, gäster utifrån betalar 100 kronor.

ANMÄLAN är frivillig men uppmuntras, använd exempelvis formuläret på GAF Webben.

LOGI ordnar deltagarna själva. Undertecknad Jörgen Danielsson, arrangör, kommer att campa fyra nätter hos Ottenby Vandrarhem, vilket ligger nära Eketorp.

EN NYHET för 2013 är en fri Månvisningskväll för allmänheten lördag kväll vid Folkets Hus i Södra Möckleby, och med möjlighet att köpa astroprylar, kommersiellt eller privat.
EN ANNAN NYHET är att cyklisterna som tävlar i IRONMAN på lördagen KORSAR väg 136 i centrala Södra Möckleby och tar sig från den nedre vägen upp till Stora Alvaret för att korsa det över till östra sidan. Räkna med stor uppståndelse. Först SEN lördagseftermiddag har cyklisterna lämnat södra Öland. Under IRONMAN kommer Ölandsbron bara att ha ETT körfält öppet i vardera riktningen.
ETT TIPS är att inte anlända till Sag 13 på lördagen även om det går att köra detta enda fält på bron och så den övre västra 136:an direkt ner till SÖDRA MÖCKLEBY utan anlända under fredagen istället då allt är lugnt.

SAG 13: PROGRAM, (Läget den 11.7.2013. håll koll på GAF Webben för det kommer att uppdateras allt eftersom).

MÅNDAG-TISDAG kväll: Tjuvstart på tjuvstartskvällen. Dessa nätter brukar bli fina. Claes Martinsson, Kalmar/Seoul, finns hemma och den som redan är på plats på södra Öland tipsas om att höra av sig till för spontana astrofotoutflykter i natten. Ingen speciell plats.

ONSDAG kväll, 14.8, Eketorp, start vid 20-tiden, Tjuvstartskväll, Sag 13

TORSDAG 15.8
10.00 Lokalerna öppnas i Folkets Hus Södra Möckleby för mingel, Privat prylförsäljning. Spontana amatörföredrag välkomnas. Träffen blir vad du gör den till. Vi disponerar hela fastigheten.
I år är det möjligt att sätta upp privat försäljning av bättre beg medhavda prylar. du ansvarar förstås själv för bevakningen av prylarna.

– Eketorp, från cirka 21.00 Observationskväll

Fredag 16.8
10.00 Lokalerna öppnas i Folkets Hus Södra Möckleby för mingel, Privat prylförsäljning. Spontana amatörföredrag välkomnas. Träffen blir vad du gör den till. Vi disponerar hela fastigheten.
I år är det möjligt att sätta upp privat försäljning av bättre beg medhavda prylar.

– Klockan 18.00 – 20: Trädgårdsastroparty, knytkalas med grilltema hos Chris Allen på Jordgubbsgränd i Färjestaden. Deltagarna bekostar det de grillar medan GAF ordnar potatissallad, grönsaker och lätt-öl, läsk. OBS. I fjol bjöd GAF på detta MEN i år kostar det 50 kronor per kuvert.
– Fredag, sen eftermiddag-kväll: Christer på Astrosweden anländer till Öland, och sannolikt ses vi först här i Färjestaden.

– Eketorp, från cirka 21.00 Observationskväll

Lördag 17.8

10.00 Lokalerna öppnas i Folkets Hus Södra Möckleby för mingel, Astrosweden försäljning av prylar av Christer – och privat prylförsäljning. Spontana amatörföredrag välkomnas. Träffen blir vad du gör den till. Vi disponerar hela fastigheten.

I år är det möjligt att sätta upp privat försäljning av bättre beg medhavda prylar.

12.00 Lunch på Brukshotellet, Degerhamn för de som är intresserade. Spontant deltagande. Ingen förhandsbokning

13.00 Föredrag:

* Om Himmelsskivan från bronsåldern upptäckt i Tyskland – Klaus Weissbauer, Högsby – Han är förhoppningsfull om att kunna deltaga
* Satellit nästan i fickformat för småpengar – Lars Magnusson, Borgholm, tycker Sverige borde satsa på många små istället för någon stor och har gått från ord till handling
* Komet ISON – Senare års vackraste morgonkomet? Prognos och observationstips inför kampanjen slutet av november till januari – Johan Warell/SAAFJörgen Danielsson, SAAF/GAF.

* Kort föredrag:
– Tänk panorama med din digitala kamera, Hjälpmedel: vanligt fotostativ, SkyWatcher Allview

– En Classiker i ny skepnad, (Om JD lyckas ordna den tunga transporten):
Det till GAF donerade LX200 12 tum instrumentet med Jörgens inköpta  “Classic Telescope Controll system upgrade”, av George på GMD & Associates, USA med ETX Autostar II-kapacite och renoverade motorer. Det är visserligen ett stort företag att flytta instrumentet men jag överväger att göra det. Det visas då utanför lokalen på Epsilon Telescopes korta pir och snygga wedge förmodligen med start redan på fredagen.

Plats för fler föredrag
——
Klockan 16.00, Geologivandring på Alvaret öster om Segerstad skulle kunna bli ett intressant geologisk utflyktsmål, alternativt Navets geologiska utställning vid nerfarten till Södra Bruket.

– Samtidigt fortsatt astronomiförsäljning-Prylmarknad för geologiskt ointresserade

* 19.30 BOKAD middag på Degerhamns Brukshotell, uppskattat 25 deltagare. På menyn står inkokt lax, pris 120 kronor. JD ringer Bill Nilsson och slutrapporterar någon dag innan hur många deltagare som väntas.

* Observationer, men det lär mest bli av den starka Månen eller andra amatörastronomer.

* 23-24 Städning av Folkets Hus. GAF/SAAF hyr inte lokalen den 18.8.

* Tömning av förrådet hos Eketorps Borg där skrymmande saker kunnat mellanlagras över natten.

VÄLKOMNA!

JD

Bookings

Bookings are closed for this event.

Leave a Reply