OBS Blir sannolikt inställd pga mycket dåligt väder som SMHI spår drabbar norra Öland i början av veckan – En visningskväll för allmänheten vid Naturum i Trollskogen vid Byxelkrok

Map Unavailable

Datum/Tid
Monday, Jul 8, 2019
6:00 pm - 11:30 pm

Plats
Trollskogsvägen 20
Byxelkrok
387 75
Sweden


Månen stod i första kvarteret vackert över hustaken och höstdiset vid horisonten dröjde kvar inför kvällens mulnande. Jag använde Tamron teleobjekt vid 300mm och f/8, 1/50-dels sekund, Canon EOS 1000D. Foto: Jörgen Danielsson.

Månen i första kvarteret och jätteplaneterna Jupiter och Saturnus är attraktionerna under en visningskväll för allmänheten den 8:e juli som arrangeras av Naturum Trollskogen vid Byxelkrok och GAF, Grönhögens Astronomiska Förening. Vi samlas klockan 18 vid Naturum i Trollskogen och vid 19 startar ett föredrag inomhus av ordförande Jörgen Danielsson om katastrofen som bromsade upp inlandsisen. När klockan nått 21 blir det ett astronomiskt avstamp. Det börjar mörkna. Vi går igenom amatörastronomens tuffa villkor, utrustning, väder och så vidare. Jätteplaneterna Jupiter och Saturnus står lågt över horisonten i söder och vi måste ställa in dem snabbt eftersom de är på väg ner i sydväst. Tyvärr syns de bara mycket lågt över horisonten genom horisontdiset. Jupiters GRS, Great Red Spot, är inte vänd mot oss på Jorden då. I så fall hade det ändå varit mycket svårt att observera den på grund av diset över horisonten.

Månen står i första kvarteret och är mycket vacker i teleskopokularet. I händelse av dåligt väder håller vi till inomhus i stället och tittar på en digital, simulerad stjärnhimmel, filmsnuttar och stillbilder av astronomiska objekt.

jupiter_video0008-23-10-39_pipp_lapl4_ap197_50percent. Foto: Jörgen Danielsson

saturnus_2010_025_9_25tum_f10. Foto: Jörgen Danielsson

Bookings

Bookings are closed for this event.

Leave a Reply