Sagittarius 2019: Svåra kvällar för allmänheten men Vintergatan räddar situationen

Loading Map....

Datum/Tid
Wednesday, Jul 31, 2019 - Saturday, Aug 3, 2019
All Day

Plats
Eketorp
Degerhamn
38634
Sweden


Foto: Jörgen Danielsson, Sagittarius 2014 i augusti 2014 på södra Öland

Uppdaterad den 14.6.2019

Sagittarius 2019-mötet under den första långhelgen i augusti arrangeras på Eketorp borgs parkering som vanligt tillsammans med SAAF, Svensk amatörAstronomisk förening, trots att Kalmar läns Museum dragit sig ur driften av besöksmålet. Mörbylånga kommun har tagit över och är mån om att det i sommar är verksamhet på platsen.
 
ALLMÄNHETENS VISNING men det blir svåra nätter
 
GAF är välkommen tillbaka för astronomiska observationer under de önskade fyra kvällarna i skiftet juli till augusti. Villkoret är dock att även allmänheten välkomnas och speciellt barn- och ungdomar. Förutsättningarna är knepiga. Det blir ingen Måne som är uppe, jätteplaneterna Jupiter och Saturnus är visserligen uppe några timmar men stryker bara lågt förbi över den södra horisonten. Tyvärr grumlas bilden av dem svårt av horisontdiset. Risken är överhängande att planeterna bara syns som en slags bubblande badbollar,
 
Den i allmänheten som fortfarande är sugen att prova lyckan under sensommarens stjärnhimmel på södra rekommenderas att förbereda sig. Astronomi bedrivs bäst på egen hand. Ladda ner det fria planetarieprogrammet Stellarium från internet, ställ in korrekt geografisk position för observationerna, och simulera förhållandena för hur stjärnhimlen och planeterna kommer att se ut då.
 
Amatörastronomi lyckas alltid bäst när du griper tillfället i flykten och jobbar själv. Stjärnträffar eller observationskvällar är främst till för att berätta om dina strapatser. Astronomi är svårt och det lyckas sällan vid första försöket. Tyvärr har därtill alltså Jupiter och Saturnus för flera år framöver en ogynnsam lågt position över horisonten i söder och därmed skymmer den täta atmosfär dem.
 
Så här års är skymningen i full gång vid 21.30 är skymningen i full gång och det går bra att observera en timme senare.
 
Extremt svårt och ont om tid för obsar av GRS
 
Här nedan är data hämtade från programmet Project Pluto version 9.1 över datum och tider (Universal time, U.T) då GRS, Great Red Spot, passerar centrum av Jupiters skiva. Som framgår inträffar ett tillfälle att observera denna megastorm redan kvällen den 31.7 men tänk på att vi måste addera 2 timmar för att få fram svensk sommartid för händelsen. Och klockan 00.20 är Jupiter i praktiken nere vid horisonten. Vad vi kan hoppas på är bara någon ynka timmes observation innan dess och då står Jupiter på endast 8 till 9 graders höjd över horisonten. Det innebär 16 fullmåneskivor. I praktiken betyder det är att observationer ens under låg förstoring blir meningslösa.
 
Den andre augusti är nästa synbara tillfälle i teorin men i praktiken har Jupiter för länge sedan redan gått ner under horisonten. Det bästa tillfället kommer den 3 Aug 2019 19:50 U.T och en knapp timme kring 23-tiden då det mörknat tillräckligt. Jupiter står då bara på ynka 8 graders höjd över horisonten vilket i praktiken gör observationer meningslösa.
 
Vi får istället trösta oss med Saturnus, som står en aning högre och har en betydligt bättre tidtabell.
 
För lyckade observationer krävs ett större teleskop, säg på 8 tum eller mer och medel- eller hög förstoring.
 
Tid i U.T + 2 timmar för svensk sommartid).
 
31 Jul 2019 22:20
1 Aug 2019 8:15
1 Aug 2019 18:11
2 Aug 2019 4:07
2 Aug 2019 14:02
2 Aug 2019 23:58 (Har gått ner)
3 Aug 2019 9:54
3 Aug 2019 19:50 (Det bästa tillfället, en knapp timme kring 23-tiden men bara ynka 8 graders höjd på planeten).
 

jupiter_video0008-23-10-39_pipp_lapl4_ap197. Här är en bild av Jupiters skiva och Great Red Spot, GRS, som jag tog under våren 2017 då planeten stod mycket högt på kvällshimlen. Stillbilden är framställd ur videofilmer. Foto: Jörgen Danielsson

saturnus_2010_025_9_25tum_f10. En bild från våren 2010 då Saturnus stod högt på kvällshimlen och även den tagen genom mitt 9.25 tums Schmidt-Cassegrain-teleskop och skapad ur en videosekvens.

 
Inget för nybörjaren inom astrofoto
 
Saturnus, däremot, är bättre placerad och står på drygt 11 graders höjd i söder före midnatt. Den har sina ringar vackert öppna för åskådaren att betrakta. Tyvärr syns nästan aldrig några intressanta detaljer på dess gulockra gas- och molnklot. Orsaken är att vindarna i molnbanden blåser åt samma håll medan de blåser omväxlande mot varande på Jupiter.
 

ast_visning_6_19052017_dsc_1533, Deltagarna i en astronomisk visningskväll vid Station Linné söder om Ölands Skogsby provade en planetarie app från nätet som lade en grafisk presentation av natthimlen över bilden av den verkliga natthimlen. Foto: Jörgen Danielsson

 
En tydlig trend under senare års allmänhetens astronomiska visningskvällar är att mobilen eller den lilla plattan kommer fram och så försöker man att hålla kameralinsen framför okularet och fotografera. Om motivet är Månen kan det fungera men är svårt fast är motivet en planet är försöket dömt att misslyckas. Du behöver tillgång till ett teleskop och tillbehör som en videokamera i form av en webbkamera för att lyckas. Fortfarande är det ändå en konst att lyckas.

Ett par deltagare i en astronomisk visningskväll på Station Linné sensommaren 2018 var helt moderiktiga och tog hjälp av en planetarieapp i sin mobil, platta eller dator. Foto: Jörgen Danielsson

 
Falska färger luras
 
Kvar ifråga om astronomiska motiv under sensommaren är stjärnhopar, nebulosor och galaxer förutom vår hemgalax Vintergatan. För blotta ögat handlar det om vitgrågröna motiv eftersom våra ögon inte är tillräckligt känsliga för att uppfatta några färger. De “sprakande” färger som ofta syns på astronomiska objekt som visas på internet eller i tidskrifter är falska eftersom forskarna använder specialfilter för att framhäva vissa kemiska ämnen.
 
Så inte ens rymdteleskopet Hubble kan ta vackra, naturliga, färgbilder. Det finns bara fem objekt förutom stjärnorna där du i okularet direkt ser färg: Jupiter med sitt gulvita klot och orangeröda Stora Röda Fläck, Saturnus, som är gulockra med gulblekgråvita ringar, Mars, som är tydligt roströd, Uranus är en liten grågrön “stjärna” och Neptunus, som syns som en blek blågrå dito. Vår Måne är intensivt vitgrå men färgen är inte vacker.
 
Galaxer och nebulosor är alltså vitgrå¨gröna, disiga blaffor som nybörjaren inte brukar uppskatta. Stjärnhopar däremot, särskilt klotformiga, brukar uppskattas. Gamla trötta stjärnor är djupröda, medan unga, nyfödda är vitblå. Som jämförelse ser en medelstark komet ut som en disig klump och den med har grågrön färg och bara sällan skymtas en eller flera svansar.
 
Kvar för allmänheten att enkelt kunna studera dessa sensommarkvällar är Vintergatan, som syns som ett slags konstigt dis i en båge över himlavalvet, med det utbredda Sagittarius-området i söder och sydväst. Vår hemgalax centrum rymmer ett supermassivt svart hål som kallas Sag A* och kring sig har det 100-tals små svarta hål. Allt är gömt för direkt upptäckt av forskarna men dessa säregna objekt är indirekt bekräftade tack vare den gravitation de utsänder och påverkan den har på stjärnor intill i deras rörelse. Vi rör oss för övrigt  alla kring Vintergatans centrala svarta hål.
 

Sagittarius 2014 i augusti 2014 på södra Öland, Eketorp Borgs parkeringsplats. Vintergatan. Foto: Jörgen Tannerstedt.

 
Det behövs inga teleskop, inga småkikare och inga kameror för att se Vintergatan utan bara dina ögon. En bra metod att öva i förväg på hur Vintergatans struktur ser ut naturligt är att ladda hem och installera det fria planetarieprogrammet Stellarium från internet. För mobiler och plattor finns också en version för Android eller iOS av Stellarium men även program av andra tillverkare som Sky Safari. Ladda hem och öva.
 

En bild från en Astronomisk visningskväll den 2:e juni 2017 vid Station Linné. Lyckat men omodernt. Den astronomiskt intresserade idag förbereder sig själv med hjälp av den senaste tekniken – och kanske sedan till och med själv vågar sig ut innan en utlyst astronomisk visningskväll och provar vad han eller hon kan observera på egen hand. Foto: Jörgen Danielsson

PRAKTISKA TIPS:

  • Eketorp borgs parkering är en öppen plats. Du kan inte bara rulla in där i beckmörkret med strålkastarna på bilen påslagna och blända alla deltagare om du ska på stjärnträff utan det är PARKERINGSLJUS som gäller. Parkeringen görs i södra delen med fordonets front vänd söderut vid parkeringen med tanke på avfärden. Söderut är alltså i riktning mot Ottenby och fyren, exempelvis.
  • Bäst tid att anlända till platsen är medan det är DAGSLJUS och klockslaget 20-tiden. För barn- och ungdomar är det ett knepigt läge. Vi har ingen underhållning som väntar, det finns ingen lokal tillgänglig och inga bilder eller videos visas. Räkna med ett par timmars väntan innan mörkret fallit och deltagarna är igång med sina instrument. (Däremot är toalett i receptionsbyggnaden till borgen öppen för Sag19-deltagarna). Prickar och disiga fläckar i teleskopokularet är alltså ingen höjdare för barn- och ungdomar att njuta av, det går inte att komma ifrån det, utan det är Månen, som inte syns denna natt, och planeterna, som syns dåligt.
  • Det finns EN, dedicerad guide, som tar emot besökare, dvs undertecknad, tillika värd. Jag kan omöjligt avsätta tiden hela nätterna för den yngre publikern utan det blir föräldrarnas ansvar att vägleda ungdomarna i mörkret till olika vuxna deltagares instrument. OCh det kommer att bli mörkt var så säker.
  • Bäst vore om föräldrar som planerar att ta med barn- och ungdomar till Eketorps borg under Sag19 redan nu tidigt i sommar börjar att vänja dem vid att vara uppe länge och ute på natten, och hjälper till med att ladda ner planetarieappar till deras mobiler och plattor att öva amatörastronomi med. Astronomi utöver du bäst själv.
  • Slutligen, tänk på att det visserligen är sensommar och förhoppningsvis ännu milda nätter men som förälder måste du ni räkna med att det blir KYLIGA timmar, faktiskt tillslut också KALLT. Så klä på er därefter. Lämplig fika är förstås något mobilt som bananer.
  • Var beredda på att träffa turister från Sverige och övriga Europa som står på parkeringen med sina husbilar. Träffen sker medan det fortfarande är högsäsong för turismen på Öland.
  • VID DÅLIG VÄDERLEK, Hårda vindar och eller regn: Liksom på senare år hyr vi B- och C-salen i Folkets Hus i Södra Möckleby för samkväm, prylförsäljning och kortare föredrag. I händelse av dåligt väder räddar vi oss dit. Det finns dock inget speciellt i förväg utlyst program förutom att vi på lördag eftermiddag inbjuder till spontana, korta amatörföredrag.
BAKGRUND: Yngre blod behövs

Sagittarius 2019 blir, trots alla förmaningar ovan, ändå ett tillfället för GAF att möta en naturvetenskapligt intresserad publik för försök att försöka rekrytera nya medlemmar. Lite ungt blod skulle ju inte skada bland oss gamlingar.

Vi kan alltså också även räkna med att inslaget av turister och parkerade husbilar på parkeringen blir större i år än i fjol. Sag19 sker en vecka tidigare och turismens högsäsong är fortfarande igång.

Vi  återkommer alltså igen till en av landets bästa platser för amatörastronomiska observationer och med möjlighet att även göra en avstickare för geologiska upptäckter. Tjuvstartskvällen på onsdag samlas vi vid 20-tiden.

Förutom av GAF arrangeras Sag19 av SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening och Mörbylånga kommun.

Jörgen Danielsson, Madesjö, ordförande i GAF

Bookings

You must log in or register to make a booking.


Leave a Reply