Stjärnträffen Sagittarius 2019 – Lyckad natt igen trots allt – I natt klarnar det upp enligt SMHI

Loading Map....

Datum/Tid
Wednesday, Jul 31, 2019 - Saturday, Aug 3, 2019
All Day

Plats
Eketorp
Degerhamn
38634
Sweden


Foto: Jörgen Danielsson, foto från Sagittarius 2014 i augusti på södra Öland

Den 31.8.2019 var tjuvstartskvällen för Sagittarius 2019- stjärnträffen och facit är att den blev halvklar men trots förhållandena slöt många deltagare upp. Foto Jörgen Danielsson.

Uppdaterat den 3.8.2019: Trots SMHI:s något dystra förutsägelse om mulnande mitt under fredagsnatten och så uppklarning på lördagsmorgonen blev det i verkligheten betydligt bättre. Ett 40-tal amatöastronomer trivdes i den ljumma sommarnatten och astrofotograferade eller observerade visuellt. Succesivt drev ett tunt skikt av slöjor in och de ökade mitt under kvällen. Jag orkade vara med till midnatt och de som höll ut en timme längre konstaterade lite mera slöjor. Sammanfattningsvis ändå blev det en enomt fin natt.

Jag har just sett SMHI:s prognos för den avslutande natten lördag söndag. Vid 19 sker en uppklarning och först vid 02-tiden kommer molnigheten in igen. Vi får se hur många som orkar vara med fram tills dess. På lördagsförmiddagen var vi ett knappt tio-tal deltagare som geologipromenerade på alvaret från Albrunna fram till Cementas stora kalkbrott, som nu ligger öde och i ena änden har grundvattnet återtagit cirka 4 gånger mer yta kalkstensmark än då pumparna fortfarande gick vid vårt förra besök.

 

FÖREDRAG: Vid 14.30 i dag lördag eftermiddagen börjar föredragen i Folkets Hus i Södra Möckleby. (Se nedan).

OBS IKVÄLL KLOCKAN 19.00 blir det en ny observatorievisning i Eketorp. Vi samlas vid Ölands Eketorps gamla jänvägsstation. Jörgen D finns på 072-7309180.

—-

Uppdaterad den 2.8.2019: Jag hör talas om att det klarnade upp i natt och blev en lyckad kväll på Eketorps parkering, men har inga detaljer ännu. Enligt SMHI:s senaste molnprognos för ikväll fredag till lördag så sker tyvärr först ett mulnande norrifrån över Eketorp men sedan framåt småtimmarna blir det en uppklarning. Så den som väntar på något gott… Ett råd är att ta vara på tiden för lördagens prognos är inte positiv. Mycket moln drar in och natten blir helmulen. Bered er på en lång eftermiddag och kväll med föredrag. Vi kan i alla fall trösta oss med att vi slipper lördagens besvärliga regn i västra Kronoberg där det kan komma stora mängder lokalt, enligt SMHI.

* Missa inte lördagsförmiddagens geologivandring med start klockan 10 från centrala Albrunna (det så kallade torget). Vi går ut över alvaret till kanten av Cementas enorma kalkbrott. Beräknad hemkomst är 12.30.

—–

Uppdaterad den 1.8.2019: Tjuvstartskvällen för Sagittarius 2019 stjärnträffen blev halvklar, ljummen, med svaga vindar och många deltagare som samlades på parkeringen till Eketorps borg. Stämningen var på topp och periodvis syntes rätt mycket blå himmel men periodvis mycket moln och speciellt åt söder till. Förhållandena räckte i alla fall för att sätta upp instrument och göra tester mot himlen.

PROGRAMMET I FORTSÄTTNINGEN

SMHI:s prognos för idag torsdag slog in och mycket moln präglar dagen och dygnet och lätta regnskurar. Samtidigt har prognosen för fredagen förbättrats betydligt med klart både dag och natt och lördagen såg också bra ut senast jag tittade. Vi håller tummarna.

OBSERVATORIEVISNING IKVÄLL

För torsdagen gäller att vi håller till i Folkets Hus i Södra Möckleby och på kvällen blir det studiebesök i observatoriet i Eketorp vid 19. Värd är Mattias Ergon. Kör österut förbi avtaget till Eketorps borg och stanna till utanför husen som ligger längst österut och söder om vägen. Här fanns en gång Eketorp järnvägsstation som var den näst sista innan slutstationen Ottenby. (För platsanvinsing finns undertecknad på mobil 072-7309180).

En reprisvisning planeras till tidigt lördag kväll.

LÖRDAG:

GEOLOGIVANDRING STARTAR KLOCKAN 10.00 från centrala Albrunna. Målet för upplevelsen är Cementas tidigare kalkbrott, som är jättelikt och nu ett ärr efter en industriepok på södra Öland som gått i graven. Vi vandrar ut på alvaret. Ledare är Alf-Arne Olsson och Jörgen Danielsson deltar också. Det är sevärt. Hemkomsten beräknas till 12-12.30.

Under lördag eftermiddag med start 14:30 kommer det vara ett antal föredrag i Folkets Hus Södra Möckleby. Nedan finner ni ungefärliga hålltider för presentationerna:

 • 14:30-15:30 Sweden DeepSky Telescope (SDST).
  Ett Svenskt remote teleskop projekt med placering i södra Spanien. Presentation samt visning av utrustning (Claes M, Roger W och Pablo V).
 • 15:30-16:00 PowerBox.
  En hemmabyggd allt-i-allo teleskop kontrollenhet som är WiFi baserad (Claes M).
 • 16:00-16:15 Kaffe paus
 • 16:15-17:00 EQCAM.
  Ett litet portabelt ekvatoriellt (3D printat) motordrivet kamera stativ med styrelektonik (Lars Berntzon)
 • 17:00-18:00 Erfarenheter och bilder från iTelescope (Jörgen D)

Som tidigare är ingen gemensam lunch/middag planerad utan vi ombesörjer detta själva eller åker i individuella grupper när det passar deltagarna. Förutom av GAF arrangeras Sag19 i samarbete med vår moderförening SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening och Mörbylånga kommun.

Jörgen Danielsson, Madesjö, ordförande i GAF

(Texten-programmet uppdateras)

 

Uppdaterad den 31.7.2019: Kvällen före tjuvstartskvällen var bra rapporterar Claes Martinsson, som astrofotoade från Eketorp borgs parkering tillsammans med några tidiga gäster. En tänd belysning i ett förråd nära toaletterna var dock inte optimalt… Ikväll onsdag stundar mulnande enligt SMHI, det handlar bara om någon enstaka timme mörker och klart med höga moln innan midnatt. Så så värst mycket tjuvstart blir det inte. Nästa bra tille kommer efter midnatt tidigt på fredagsmorgonen. Torsdagen och torsdag förnatt är körda på grund av moln.
Updaterade och detailjertade prognoser och satellitbilder hittar ni här.

Tidiga bilder från Sagittarius 2019-mötet. Foto: Claes Martinsson

 
Uppdaterad den 29.7.2019: Tyvärr är SMHI:s prognos för de inledande två nätterna onsdag och torsdag usel med moln och regn så det lär inte bli några observationsnätter från Eketorp då. Läget är bättre för fredags- och lördagsnätterna. Lägg så till en kraftig temperatursänkning dagtid från måndagens nära 30C till runt 20C och kanske ner mot 15C. Det blir höstkänslor med andra ord. Den traditionella tjuvstartskvällen på onsdag kan med andra ord inte genomföras. GAF hyr då heller ingen lokal som vi kan samlas i. Sag19-gäster som är tidiga måste med andra ord hålla ut till torsdagen. Då hämtar jag nyckeln hos vaktmästaren på förmiddagen och vi förfogar så över Folkets Hus i Södra Möckleby och dess B- och C-salar samt köket under tre dygn. På lördag eftermiddag blir det aktivitet genom en del amatörföredrag. Håll koll på denna sida för den senaste informationen. /Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, som nås på mobil: 072-7309180 i akuta ärenden.
 
Sagittarius 2019-mötet under den första långhelgen i augusti arrangeras på Eketorp borgs parkering som vanligt av GAF tillsammans med SAAF, Svensk AmatörAstronomisk förening, efter att Kalmar läns Museum dragit sig ur driften av besöksmålet. Mörbylånga kommun har tagit över och är mån om att det i sommar är verksamhet på platsen.
 
 

Sagittarius 2014 i augusti 2014 på södra Öland, Eketorp Borgs parkeringsplats. Vintergatan. Foto: Jörgen Tannerstedt.

Vi återkommer nu alltså igen till en av landets bästa platser för amatörastronomiska observationer och med möjlighet att även göra en avstickare för geologiska upptäckter. För tjuvstartskvällen på onsdag samlas vi vid 20-tiden. I händelse av dåligt väder samlas vi istället i Folkets Hus i Södra Möckleby.

 

Bookings

Bookings are closed for this event.

Leave a Reply