Fotoalbum med bilder tagna av GAF medlemmar

Nebulosor är stora interstellära moln av gas och rymdstoft som finns i alla galaxer. Nebulosorna är de stoftmoln i vilka stjärnor bildas och brukar ofta refereras till som stjärnornas barnkammare.

En galax är en stor samling av materia i universum, som stjärnor, gas, rymdstoft och förmodad mörk materia sammanbunden genom gravitation. Vintergatan är våran egen galax men den är bara en av flera miljarder i universum.

En stjärnhop är en samling stjärnor som ligger nära varandra och ingår som en del i Vintergatan eller andra galaxer. Det finns två typer av stjärnhopar vilka är öppna stjärnhopar och klotformiga stjärnhopar.

Solsystemet är det vardagliga namnet på vårt planetsystem där bland annat solen, jorden och månen ingår. Det består av solen och de himlakroppar som den binder till sig genom sin gravitation och har sitt ursprung i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för 4,5 miljarder år sedan.

Astroscape är en genre inom astrofotografering där man kombinerar markbundna element med himlens.

En stjärna är en mycket stor och självlysande himlakropp av glödande gas. Genom att observera stjärnornas färg, ljusstyrka och rörelser genom rymden kan man avgöra stjärnornas massa, ålder, kemiska sammansättning och hur stjärnan kommer utvecklas samt dess slutgiltiga öde.

Här hittar ni lite blandade bilder med astronomisk anknytning.

Här finns bilder på GAF medlemmars astronomi utrustning och andra projekt.


Leave a Reply