GÅVA TILL GAF - ERIK JOHANSSONS NYA OBSETVATORIUM SAMT INSTRUMENT - SERO SÄLJER GRÖNHÖGENS OBSERVATORIUM 
Tuesday, November 20, 2007, 12:37

KLART MED ERIK JOHANSSONS DONATIONEN TILL GAF
I somras avled GAF:s styrelsemedlem Erik Johansson, Kastlösa, efter en tids sjukdom. I början av oktober blev det klart med arvsskiftet. GAF:s styrelse har tackat ja till en donation från släktingarna av det senast byggda observatoriet samt hans Meade LX200 på 12 tum av årsmodell 1996 med fin optik men trasig elektronik. Syns på bilderna gör också den "förstuga" med datorplats som ingår i donationen. Därifrån styr du monteringen men det är ju trångt.Tanken är att flytta det lilla, nya observatoriet till Skogsby och Uppsala Ekologiska Forskningsstation under våren.

Observatoriet är en slags miniatyr, 1,80 x 1,90 meter i kvadrat och med en kupol i slipad metall. Allt är ritat av Erik och byggt på en mekanisk verkstad i Färjestaden. Enligt hans uppgifter är det byggt med tanke att en dag också kunna tas ner utan allt för stora besvär.

Som synes är slitsen i kupolen dock smal. Orsaken är att avsikten var att hysa en refraktor som andrainstrument här. Numera har ju refraktorerna utvecklats betydligt optiskt och mycket fina astrofoton tas genom dem. I början kan GAF:a 5-tums refraktor står här perioder då den inte är utlånad.

Det går förstås att ställa in Erik Johanssons gamla LX200 på 12 tum för planetstudier men den smala öppningen i kupolen blockerar mycket av ljuset.

Första sparmålet för GAF är till en investering i en pelare att sätta teleskopet på, fast förankrat i marken. En tripod gör sig inte alls i detta trånga utrymme. Risken är överhängande att besökarna i mörkret där inne går på och sparkar till något av dess ben och rubbar monteringen.

En vy in i Eriks gamla observatorium, som har en bred slits i kupolen. En kupol som liknar den primitiva ubåten Monitors, en farkost som användes under det amerikanska inbördeskriget.

En variant, den dag GAF får råd, är ju att låta verkstaden bygga om kupolen. Något observatorium som kan hysa en halv skolklass är alltså detta inte, men det är väl anpassat för ett par besökare från en lokal astronomiklubb. På bilden ses hur LX200 på 12 tum var monterad i Erik Johanssons större och äldre observatorium, som kommer att få stå kvar på tomten i Kastlösa.

Intresserade GAF-medlemmar som vill hjälpa till med flytten hör av sig till ordföranden Jörgen Danielsso i Nybro. Alf-Arne Olsson, Färjestaden, är kontaktperson för intresserade GAF-medlemmar för donationen. Han har Erik Johanssons fina samling med tillbehör och långlånar instrumentet. Närmast ska elektroniken undersökas. Det finns två moderkort, båda förmodade skadade, men sedan två uppsättningar ra- och dec-motorer, ej skadade, samt en handkontroll, misstänkt skadad av kortslutning. I vilket fall går det utmärkt att köra instrumentet manuellt vilket också Erik Johansson gjorde de sista åren.

16.8.2007 KOMPLETT 4.5-METERS KLUBBOBSERVATORIUM SÄLJES

på grund av ägarbyte på fastigheten och att astronomiverksamheten avvecklats.
Det är känt som Grönhögens Observatorium på södra Öland, och byggdes från början av Arne Nilsson i Lugnås, utanför Mariestad och köptes i mitten av 1990-talet av SERO- Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, c/o Olof Karlsson i Köping. Det renoverades av Jörgen Danielsson, Färjestaden och Helmer Danielsson, Alvesta genom en stor ideell insats och projektet fick även sponsorstöd av lokala företag.

Under många år har Grönhögens Astronomiska Förening haft verksamhet och visningar här inte minst för allmänheten och 1 000-tals människor har gästat och upplevt månen, stjärnor och planeter. Tyvärr har förhållandena nu ändrats och astronomi där är inte möjligt längre samtidigt som GAF varken har intresse eller plats för att kunna ta över det.

Observatoriet säljes i körklart, fungerande skick, alla tre elmotorer och drivmekanismen för kupolen fungerar fortfarande utmärkt. Den nye ägaren bör dock ha en smed till att förstärka ett parti av den bärande järnkonstruktionen i kupolens främre, övre del på grund av gravrost.

Storleken är 4,5 meter i diameter och cirka 4 meter högt. Det är lämpat för stora instrument, och en 16-tums Schmidt-Cassegrain kan montera här altitud-azimutalt. Det går samtidigt att ha 8-10 personer på besök.

Observatoriet fungerar både som privat men också som klubbobservatorium. Det är moduluppbyggt. Beräknad tid för nerplockning är 1,5 dag, Enkel lyfthjälp av en lastmaskin och en smed - för att kapa skelettkonstruktionen i fyra delar - behövs. Därefter lastas delarna på en större lastbil. Slutligen måste nye ägaren noga mäta upp grunden och plintarnas position inför den nya installationen.

======

För begärt pris och övriga uppgifter, vänligen kontakta säljaren SERO, c/o Olof Karlsson på e-post:

karlsson.sero(at)koping.net
Kommentarer