28 april 2008 - C/1995 O1 Hale-Bopp i backspegeln 
Monday, April 28, 2008, 11:40

Så här i försommartid med alldeles för mycket ljus minns jag en av de häftigaste astronomiska upplevelserna - Komet Hale-Bopp perioden 1995 till 1996. Vad sägs om de här praktfulla bilderna tagna från södra Öland, de första från Grönhögen då det numera nerlagda observatoriet där var alldeles nybyggt (jag stod utanför på backen dock med portabla grejor) eller bilderna tagna från Eriksöre, baksidan till en sommarstuga.


En klassisk vy av den enorma kometen vars blåaktiva gassvans nuddar NGC7000, Nordamerikanebulosan i Cygnus.


Och så här framträdde kometens inre behandlad med rotationsgradientfilter. Förklaringen till skalstrukturen är en roterande kärna med en dominerande "hot spot" som pumpade ut gas och stoft. Samtidigt roterar kärnan. Effekten blir samma som hos en vattenspridare på gräsmattan. Skal efter skal lagras i "kö" och rör sig sedan utåt.

För samtliga bilder använda jag enkla grejor, 50mm optik alternativt 200mm, och traditionellt foto. Digitalt foto var ju okänt då. Tilläggas ska att jag nyligen såg en notis i en astronomisk tidskrift att färska mätningar gjorts på detta objekt. Allt tyder på att kometen fortfarande har samma karaktär och aktivitet fast förstås numera i begränsad skala mycket långt ut i solsystemet som den ju befinner sig.


Kommentarer