10 maj 2008 - Månskära över Ölands Skogsby - Teleskop 
Saturday, May 10, 2008, 03:02
En tjusig månskära över Ölands Skogsby här om kvällen. Sommaren har inletts med ett riktigt högsommarlågtryck. Kameran är en vanlig Canon Ixus 75 inställd på automatisk exponering. För närbilden nedan används 3X optisk zoom.

Teleskop lämpliga för allmänhetens visning. En cirka fem år gammal men fortfarande bra Orion Skyview Pro 120 mm refraktor på ett Celestron ASGT stativ, vidare Meade Lightbridge 10 tum f/5 med dagg- och ljusskydd samt en 30 år gammal Meade Research Series Newton, 12.5 tum f/6 med fulltjock spegel.Fin optik, spegeln är tvättad en gång på alla dessa år, det var i fjol.
Enklast att handha för visning är 10 tums Dobson även om det är ovant för folk att tuben rör sig när de rör den så det gäller att lära sig att titta utan att röra instrumentet.Höjden till okularet är perfekt för barn.12.5-tummaren är bra, men kräver personal som hjälper till med en pall och att sikta. Refraktorn funkar spontant bra. Problemet där är istället ovanan att hantera monteringen, det finns ju ingen mekanisk justeringsmöjlighet.Refraktorn behöver för övrigt extratyngder, i detta fall träningsvikter. Tuben är inte bra balanserad eftersom den är framtung.


Kommentarer