20 maj 2008 - Mån- och Jupitervisning för turister tre nätter i juli 
Tuesday, May 20, 2008, 02:50


Inbjudan till Mån- och Jupiterkvällar i juli för allmänheten hos Porten till Alvaret, Ekologiska Forskningsstationen, Skogsby, Öland i samarbete med GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och SAAF, Svensk Amatör Astronomisk Förening.

8.7.2008 klockan 19 - 24
9.7.2008 klockan 19 - 24
10.7.2008 klockan 19 - 24

Trots att vi alla någon gång har sett månen så är det inte så många som observerat vår närmaste granne i rymden i detalj genom teleskop. I juli kommer chansen till den upplevelsen. De gäster som stannar till slutet har också möjlighet att studera solsystemets största planet Jupiter, men i år står den mycket lågt över horisonten i Sagittarius bakom dis och träd. Möjligen går den ändå att nå den med ett stort teleskop, annars tar vi till mindre.

Välkomna att ta med din egen kikare, fältkikare, fågelkikare eller annan kikare för att jämföra. Vi börjar kvällen medan det är ljust och månen bara är en blek skära på sommarhimlen, och slutar i sommarnatten när stjärnorna tittar fram. Det här är verkligheten. Vädret kan störa. Kvällarna genomförs dock oavsett den senaste väderleksprognosen då vädret på Öland skiftar snabbt.

Räkna med köbildning till instrumenten samtidigt som antalet funktionärer inte är många. Var också beredd på att visa andra besökare månen genom din medhavda kikare. Titta och jämför.

Vuxna: 50 kronor per person
Barn och ungdom, 18 år eller yngre: gratis

Körbeskrivning: Uppsala Ekologiska Forskningsstation ligger strax söder om Ölands Skogsby vid väg 136. Kommer du från Kalmar och tar Ölandsbron är det andra vägen till höger. Kör en knapp mil. Tydlig skyltning Porten till Alvaret finns ute vid vägen. PArkera framför byggnaderna, vi håller till på baksidan.(Foto av del av Månen och samt av Jupiter, Jörgen Danielsson, GAF)Kommentarer