24 juli 2008 klockan 22UT - Jupiter i primärfokus LX200 classic 12 tum f/10 
Friday, July 25, 2008, 14:18

Efter cirka ett år paus för rengöring, annan service och uppgradering är nu min gamla Meade LX200 classic på 12 tum åter i tjänst. I natt visade den verkligen att den kan ännu. Den står alltså alt-azi-uppställd, stabil och väl förankrad mot balkonggolvet, stabilare än EQ6 Synta Pro på halvt utdragna stativben faktiskt.

Det blev ovanligt klart lågt över horisonten, ingen vind, ingen fukt. Jag alignade mot två stjärnor, Vega och Arcturus, och följningen går då alldeles utmärkt. Under mycket lång tid fanns Jupiter inne på CCD-chipet, det behövdes bara justeras ca var tionde minut men då av kosmetiska skäl för att höja eller centrera den en aning igen. Slutligen efter ungefär en timme hände något då planeten dragit sig väl förbi söder och på fem minuter sjönk den sakta ner i ena kanten av chipet. En mycket svag tendens till periodiskt fel kan synas, precis som förväntat eftersom LX200 av denna årsmodell inte kan PEC-kompensera i denna uppställning.

Den första halvan av observationstiden körde jag med 15 bilder i sekunden, exponering 1/250-dels sekund och låg förstärkning, den andra gick jag ner till endast 5 bilder sekunden. Det vill säga ingen komprimering av frames sker. Bilden ovan är från den första sesionen med snabbare bilder då förhållandena var de allra bästa.

Tidigare har jag känt att primärfokus på Celestron 9.25 ger för kort brännvidd och med 2X barlow blir den ett snäpp för läng och planeterna "spricker" gärna. Genom LX200 12 hamnar man på drygt
3 meter brännvidd och det ger en bra balans mellan förstoring och vad bilden tål.

Som synes var inte heller denna period Röda Fläcken framme. Ej heller skedde någon transit med skugga, synd de är praktiska att låta RegiStax aligna mot. Bättre lycka nästa natt. Jag bränner ner materialet på DVD, rensar min bärbara och börjar om igen...

Kommentarer