25 juli 23:45UT - JUPITER MED RÖDA FLÄCKEN, (GREAT RED SPOT), (uppdaterad) 
Friday, July 25, 2008, 17:08


Så har då 12-tummaren observerat GRS, Great Red Spot, på Jupiter. Den här sekvensen är webbfilmad med 1/100 sekund exponering, 5 bilder i sekunden vilket tillsammans blev 500 frames på videosnutten, låg förstärkning och som vanligt IR-block över Philips ToUCam Pro 740k webbkamera, cirka 5 år gammal.

GRS är på väg ut över jätteplanetens rand. Liksom tidigare började jag kvällen med att filma med 15 bilder i sekunden, och vi får se vad det ger. Ju längre kvällen led dessto mer hamnade Jupiter aningen på sned på grund av fältrotationen, men jag ödslade inte tid på att justera detta (och sannolikt fokus) då det är enkelt att justera i efterhand.

Första fokusläget blev 98 procent rätt, efter en stund gjord ejag ett nytt försök, och filmade på då det såg ännu bättre ut. Slutade med en kort sekvens och kollade fokus. Perfekt! Så övergick jag till den långsamma bildtagningen, som inte alls fyller upp hårddisken lika snabbt.

Kvällen inleddes disigare och seeingen var uppenbarligen bättre än kvällen innan.Här är en uppdaterad version, de 20 procent bästa av 508 frames, bildhastigheten är 5 frames i sekunden. Det finns lite mer kontraster att leka med på planetskivan i närheten av GRS på väg ut så RegiStax beter sig stabilare.Kommentarer