31 juli 2008 - Sagittarius 2008 - En fantastisk kväll med tjuvstart under stjärnorna 
Thursday, July 31, 2008, 05:04
Så har då Sagittarius 2008, stjärnträffen för entusiaster från hela landet arrangerad av SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening och GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, på södra Öland börjat. Tjuvstarten blev alldeles lysande fin. Det var länge sedan vi gynnades av så fint väder. Vindstilla, klart, knappt en daggdroppe och många deltagare med instrument och utrustning i övrigt.
På bilden jobbar Anders Wettergren, Norrköping och Nils-Olof Carlin, Ystad med kollimeringen av Anders 17.5-tums Dobsonteleskop.
Oj då! Något starkt lysande och tillverkad av människor passerar i sakta mat över sydvästra, södra och sydöstra horisonten. Gissa
vilken av prickarna som är ISS, Internationella rymdstationen och Jupiter. Jörgen Danielsson hann få upp kameran och av sex bilder blev en perfekt.Bengt Rutersten sätter upp sin EQ-6 Synta Pro Sky Scan och han växlade mellan en refraktor och Celestron 11-tummare. Jupiters band syns fint, jätteplaneten hänger bakom lite horisontdis. Frågan är om röda fläcken är framme och syns eller inte?
Nils-Olof Carlin i samspråk med Jan Ohlsson, Söderåkra. Teleskopet är en Celestron 6-tums reflektor av gammal årsmodell.

En 100mm fältkikare med smidig upphängning ägd av Shris Allen, Färjestaden. Genom åren har det blivit ett antal 1000-tal variabelobservationer med hjälp av den.

Bengt-Erik Wigren, Lund har för sjätte gången anlänt till ett Sagittrius-möte på södra Öland. Han tillhör därmed en av de verkliga veteranerna förutom att han är välberest på andra astronomiska attraktioner också.

Civilistaionen gör sig påmind vid enstaka tillfällen under natten. Maximala ljus föroreningar driver in från vägen.
Framåt småtimmarna syns nattlysande moln lågt över norra horisonten. En kontrastförstärkt bild tnagen av Jörgen Danielsson.

Som samlingspunkt på eftermiddagarna för prylmarknad och föredrag och i händelse av dåligt väder används som vanligt A-salen i Medborgarhuset i Grönhögen.

Programmet under Sagittarius 2008-träffenb uppdateras ständigt. F
Du hittar den senaste informationen i spalten till vänster på hemsidan.

Kommentarer