8 augusti - Sagittarius 2008 dag 3 - föredrag 
Friday, August 8, 2008, 11:26

Chris Allen berättade om variablar stjärnor, några aktuella exempel på samarbete mellan proffs och amatörer om utbrott av egendomliga objekt.

Mikael Skafar, om digital astrofotografering och svensk amatörastronomi av idag. Och så blev det filmvisning, hans nu några år gamla introduktion från nybörjaren i den tidigare observatoriemiljö nära ett ljusförorenande köpcentrum. Nu ser vi fram emot efterföljaren Skafar Amatörastronom v2.0.
Anders Wettergren, om en aktuell solförmörkelse, en fantastisk observationsplats på ett hotelltak i Marocko där entusiaster i Sverige med Curt Olsson i spetsen släpade med ett 15 tums binokulära teleskop. Vidare om hur han tecknar av Vintergatan inte för blotta ögat men väl sedd genom en fältkikare. Nu återstår bara en mindre del, men för att täcka in det området krävs en rese lite mer söderut i Afrika.


Protuberanser över solranden fotograferade den 1 augusti genom ett H-alfa filter och en refraktor uppställd utanför Medborgarhuset i Grönhögen. Kameran hölls på fri hand av Bengt Rutersten...

...som visade ett vackert axplock digitala astrofoton, digital systemkamera eller webkamera eller vanlig ccd av solsystemets objekt samt lite deepsky. Han jobbar med en refraktor eller en C11.

Claes Martinsson har inte lyxen av att ha ett fast observatorium i Tokyo. Nej, det krävs god planering, en supergenomtänkt astrofotoutrustning, ryggsäck och så tillgång till både tåg och bil för att ta sig ut långt på den japanska landsbygden. Resultatet blir imponerande vidfälts astrofoton med modifierad digital systemkamera, som redan visats här på GAF Web, och fler motiv lär dyka upp här så småningom.

Framåt småtimmarna dag tre u,nder Sagittarius, alltså lördagskvällen börjar en och annan deltagare som hållit ut att bli lite mjuka i kroppen av trötthet. Små informella visningar pågick. Bland annat visade Jörgen Danielsson inspelningar från rymdsakytteln Discoverys start i våras gjorda direkt från Nasa TV och hanteringen och dockningen av Kibo-laboratoriet till ISS samt ccd-bilder i sekvens av Komet SW3:s passage härom året, det vill säga Fragment B.
Tidigare i veckan visades även Månen på nära håll och planeterna, alla webkamerafilmade med bra resultat med utrustning för en billig peng. Det var även en kort kurs i bildbehandling med RegiStax 4.0. Jupiter utan distinkt Röd fläck eller transitskugga att sikta på är knepig, men för sekvensen av Saturnus den 15:e februari blev belöningen ett konstaterande av gruppen att det plötsligt såg ut som om ett mycket större teleskop än 9.25 tum hade använts.

Kommentarer