10 augusti 2008 - Ett nytt instrument i familjen 
Sunday, August 10, 2008, 07:02
Det är aldrig försent att skaffa sig ytterligare ett instrument i familjen.Under Sag 08-mötet så slog jag till efter att ha läst recensioner och provtittat under stjärnorna. Det är en kinesisk ED refraktor, en betydligt vässad akromat med 102mm öppning, (dock ej APO), 714mm brännvidd, f/7 och den säljs under flera märken. Denna kallas Astro men lär vara samma som Astro Tech, exempelvis. En kraftig Crawford-fokuserare som är vridbar 360 grader för bättre placering av motiv på ett stort kamerachip ingår, och nerväxling av fokuserarens rörelse till en 1/10-del.

Jag har snabbtittat dagtid på grannhusens taknock och tegelpannor och det ser mycket lovande ut. Det syns att optiken är snäppet bättre än GAF:s 120mm f/8.3. Till och med mycket bättre. Någon CA, kromatisk abberation, är mycket svår att upptäcka i gränslinjen mellan ett mörkt och ljus objekt, som skorstenen mot ljusa moln. Hur kollimeringen är går ännu inte att avgöra, inga stjärnor har hitrtills kunnat observeras på grund av alla passerande regnväder. Optiken är fixerad, alltså ej justerbar. Ett fel som tydligt syns i denna optik liksom i den äldre refraktorn är ett böjt synfält. I centrum går taknocken rakt men rör du kikaren så att taket hamnat i nederkant eller överkant böjs nocken något. Samma fenomen ses i den äldre refraktorn. För att komponsera för detta används en reducerande lins med fältkorrigering. Williams säljer en sådan. Oftast är de specialanpassade till det egna företagets optik, men ett test ska göras och se om det blir någon effekt på denna tubs fält.
Den äldre refraktorn visar tydlig CA i testet, men klarar sig ändå mycket bra under stjärnhimlen och på månen och planeterna. Svagast är den på Jupiter. Den fick verkligen visa sig på styva linan sista kvällen ut på kalkplattan på södra Öland. I fokus med den nya fokuseraren fanns Jupiter och det var faktiskt mycket länge sedan jag observerade planeten så bra med flera molnband, en satelittskugga och en inte tydlig men ändå Röd Fläck som ljusade upp ett av banden. Det disiga, halvklara vädret framåt natten underlättade.

Nästa steg är att få tag på ett par ringar som passar en 100mm f/10 Schmidt-Cassegrain-tub som jag har, och skruvar som passar till de överraskande nog ej standardgängor som finns på 102:s ringar.

Med den här refraktorn tänker jag astrofota kometer och andra stora objekt. Dovetailen är av Vixen-standard så jag kan enkelt skifta tuben på olika monteringar. Den är också lätt att transportera iväg på astrofotoexcpeditioner ut på landsbygden.Kommentarer