Sagittarius 2008 - Astrofoto bilder tagna av Claes Martinsson, Tokyo-Kalmar 
Sunday, August 17, 2008, 09:19
Nedan ses lite bilder tagna med mitt reseteleskop vilket är en 77mm BORG refraktor på en Takahashi TG-SP2 montering. Monteringen guidades med en Meade LPI kamera på en 50mm BORG refraktor. De flesta bilder nedan är komposit bilder med en total exponerings tid på runt 10-25 minuter. Kameran var en IR modifierad Canon 300D.Dumbel nebulosan M27. En vacker sommar planetarie nebulosa som är lätt att hitta och vacker även i mindre teleskop.


En del av slöj nebulosan i Svanens sjärnbild. Supernova rester som ocksaa kan observeras med större teleskop och bäst i kombination med nebulosa filter.


Nordamerika nebulosan NGC7000. Detta var nog en av de bättre bilder jag tagit av denna stora nebulosa.


M13 i Herkules stjärnbild är en av de mest kända stjaernhoparna. Kolla också in 15 magnituds Galaxen IC1296 uppe till vänster i bilden.


Detta var mest en test bild foer att visa det vida synfaeltet i teleskopet men man kan se M57 rätt hyffsat. Förstorade också upp M57 och lyckades faktiskt få med lite färger.


Till sist ett halvtaskig bild på PacMan nebulosan i Kassiopeja. Molnen drog in så det blev bara en total exponerings tid på 6 minuter och tyvärr också drivnings fel, men man kan nästan se pacman figuren trotts detta.


Kommentarer