23 september 2008 - Eriks LX200 på 12 tum är lagad 
Tuesday, September 23, 2008, 10:36

Erik Johanssons till GAF donerade LX200 på 12 tum och årsmodell 1996 har nu en aktiv, levande elektronik igen tack vare att jättefint lagningsarbete-felsökning av Claes i Tokyo-Kalmar. Här kan ni se hans bildbevis.
Det kan vara så att en aning för hög utström från nätaggregatet bränner kondensatorer, övriga delar, komponenter klarade sig. Nu återstår dock ytterligare en del tester och förbättringar innan elektronik och motorer monteras i teleskopet och det kan köras igång igen.

Som tidigare nämnts fanns en kortslutning, bränd kondensator på kontrollpanelen vid nätingången. Vid provstart i Färjestaden för snart en månad sedan gick instrumentet nästan igång igen. Elektronik och motorer kommer på plats i oktober vid Claes nästa hemmabesök.

-----------------
Instrumentet snyggas för övrigt till med nya, rostfria skruvar till tuben. Som vanligt är har de gamla korroderat svårt.Instrumentet sedan ut till Alf-Arne ytterligare en tid och så tar Martin vid ett slag. Under vintern tar vi in det för allra bäst väderskydd. Till vårvintern när vägen upp till Eriks observatorium blir farbar där kan det vara anledning att köra en period med det monterat på sin ursprungliga plats igen. Vi får se.Kommentarer