9 oktober 2008 - Magmadomer i närheten av Copernikus 
Thursday, October 9, 2008, 14:28

Vi brukar ju lite slarvigt säga att det aldrig förekommit vulkanism på Månen eftersom den har en så liten järnkärna, men det är faktiskt inte helt korrekt. Här har jag - åter - lyckats filma jättekratern Copernikus, och de mindre, välvda formationer som ses omedelbart till vänster är vulkaniska domer. Alltså magmaflöden som en gång tryckte på underifrån, men svalnade och det blev aldrig någon stor, utvecklad vulkan.

Kvällen var för övrigt perfekt, vädret var perfekt, och den gamla LX200 på 12 tum fungerar också perfekt. Liksom den gamla Philips ToUCam Pro 740K. Jag är ändå frestad att skaffa lite modernare web-filmningsgrejor med högre upplösning (men tyvärr då också mycket större filer på hårddisken).

Fotot skedde i primärfokus och därmed var brännvidden 3048mm. Monteringen är alt-azi, och det skedde en mycket långsam avdrift, men det berodde på att jag glömt ställa om hastigheten från sideral till lunar. Det fixar vi nästa kväll.


Här är en bildvariant med större dynamik som bygger på betydligt fler bra bilder samt där bildbehandlingen ökats på en del.

Kommentarer