15 oktober 2008 - Polinställning av monteringen i observatoriet 
Wednesday, October 15, 2008, 02:12

Det kom en perfekt kväll för att fixa med polinställningen av Celestron-monteringen i Eriks observatorium. Den är av typ Advance GT, cirka fem år gammal och klarar som bäst god medföljning under 30 sekunder, men det räcker ju för att webbkamerafilma planerna. I dagsljus hade jag först testat att öppna luckan, det är en speciellt teknik men allt fungerade som det ska. Det gick till och med att få in Polaris i synfältnet utan att den skuggades bort av en kabel eller dekorationen på taket. Nu befinner sig instrumentet i en position som är mycket nära parallell axel med jordaxeln. Nästa gång tar jag med en utskrift av var NCP ligger, jag vet på ett ungefär i minnet, och gör den sista justeringen. Alternativt går det att använda den inbyggda polinställningsruten som finns i Nexstar handkontrollen. Det är exakt, jag har testat tidigare, men kräver att instrumentet kan se obehindrat åt alla håll. Här finns en del syréner i vägen på västra sidan.

Här är det faktiskt premiär för att ljus från stjärnor når ett teleskop i Eriks observatorium genom en lucka i den här konstallationen av instrument och användare. Fast på bilden är det ju svårt att se stjärnorna. Det var svårfotograferat. Det är en Celestron 9,25 tums f/10 Schmidt-Cassegrein. Det pekar mot himmelspolen. För det mesta kommer jag att använda teleskopet riktat mot söder förstås.
Det var en vacker kväll med nästan fullmåne och tio grader varmt. Inom kort lär temperaturen ha sjunkit betydligt för nu är hösten här och snart vintern.


Det här är en färskare bild från observatoriet. Jag åkte förbi i söndags och stannade till helt kort för att kolla läget. Jag jobbar en del med Eriks gamla dator, 16MB RAM, Win 98 second edition. MEN. Den kan köra hans Meade XT216 CCD-kamera och guider. Hittills har jag inte fått överföringen av tagna bilder tillbaka till datorn att funka, men sannolikt beror det på en dålig lödning i seriekabeln. Här för leden gick den helt enkelt av. Och jag har ingen lödkolv och tenn hemma.

Nu skriver vi den 28:e oktober, och det är första natten med 0-gradigt väder här i Nybro. Stjärnklart men fuktigt, dålig seeing, och inte lönt att starta teleskopen. Jag har för dålig daggvärme för dem. Hur gör man med teleskop i det fria under vintern? Står instrumenten i ett observatorium har det alla fördelar av skydd mot väderlek, fukt och annat otrevligt, och du tittar bara ut med det genom en glugg. Det är värt mödan med en lång resa i bilen ut i obygden.

Annars syslar jag med att reparera instrument. Meade Europa i Berlin har visat sig ha en utmärkt, snabb serviceverkstad. För några månader sedan kom GAF:s ETX AT70 tillbaka till oss efter ett garantiutbyte av inbstrumentet sedan det helt enkelt inte gick att köra längre. I förra veckan skickade de upp en ny handkontroll sedan det fortfarande inte funkade ok då något var tjall med kommunikationen mellan det nya instrumentet och vår gamla handkontroll. Jag kopplade in den nya handkontrollen och allt fungerar nu precis som det ska.

Så nu har jag packat ner min ETX 125 för service i Berlin. Altitud-motorn eller någon elektrisk koppling till den fungerar inte längre. Det är lika bra att passa på när det finns en villig verkstad inom räckhåll. Gamla LX200 classic servas dock inte numera. De öppnar inte ens lådan om du råkar skicka ner den. Gammalt skrot bara, tydligen.

Kommentarer