Den 11 december 2008 - Nästa projekt: Snygga till Meade Research Series Ekvatoriell Montering årgång 1981 
Thursday, December 11, 2008, 03:31
Här har vi då nästa renoveringsprojekt: En ekvatoriell montering av modell Meade Research Series årgång 1981. Original R.A-drivningen är borta, ersättningen är en gammal från Astromekanik, Danmark samt en modernare synkronmotor. Den fungerar. DEC.drivningen utmed en kort kuggstång fungterar inte längre, men torde gå att få igång igen. Från början styrdes det hela med en joystick. Notera att monteringen inte ser särskilt maffig ut på bild, men jag kan garantera att den är stor och tung. Den riktigt stora motvikten, säkert 12 kilo, är inte ditsatt.

Här vilar alltså 12.5-tums Newtontuben med ringar. Avståndet mellan hålen i ringarnas "vagga" är 45 centimeter. Problemet är ekipagets vikt i förhållande till drivningens kapacitet. Trots en frikoppling blir det sådana påkänningar på kugghjul att snäckhjul med axel rör sig i sidled.
Det var då det - sin tids modernaste och mest anslående teleskop som i annonserna alltid åtföljdes av en allvarlig man i vit rock - och Meade hade tillverkningen i Kalifornien.

Uppdaterad 12.12.2008:

Metallkåpan över drivningen, ej original, är borta. Jag har för mig att kugghjulet har 144 skär, men jag kan minnas fel. Det är köpt av en känd firma i Danmark som ersättning för en kraschad drivning. Förre ägaren gjorde ett misstag en natt och glömde stämma av drivningen med följd att instrumentets montering fortsatte att gå och på morgonen upptäcktes att tuben krockat med en bokhylla...

Det tog en stund och några försök att få igång drivningen. Jag lossade och drog åt igen så att motorns axel är säkert kopplad till snäckdrevets. Då började det att röra på sig och sakta, sakta också det stora kugghjulet. Det har alltså stått stilla i ett par år, men test då visade att allt fungerade, men att jag behöver byta + och - för att få drivningen att motverka jordrotationen.

Här syns en svaghet. Hållaren av snäöckdrevet är uppdaterad, men det går att göra mer. Idealet vore och den hölls av ett massivt metallblock. Under lasten från den tunga tuben och tubringarna tycks frikopplingen protestera. Det blir kraft över som skjuter snäckdrevet med axeln något åt sidan. En lösning är att under en tid ta paus med den stora tuben och hänga på något lättare istället.


Kommentarer