Den 13 december 2008 - Uppklarning, guideteleskop och 102mm refraktor ute  
Friday, December 12, 2008, 17:02

Efter vad som nästan har varit en evighet av dåligt väder på senare tid så klarnade det äntligen upp efter midnatt inatt. De senaste månaderna har nätterna kring fullmånen varit pålitligast... Fast mer än en dryg halvtimme blev det inte ikväll, men jag hann både sätta upp instrumenten, balansera, och justera in 80mm f/10 guideteleskopet så att dess optiska axel är parallell med 102 mm f/7 ED refraktorns. Enligt SMHI:S prognos för söndag så är utsikterna mycket goda för klart väder i och med att torrare luft kommer in.

Ekipaget som nu rider ovanpå EQ6 Sky Scan Pro-monteringen är betydligt tyngre och kräver mer motvikt för balansering, men det är ju ändå ingen match för denna tunga montering. Guideteleskopet har bra optik för att vara en så liten Schmidt-Cassegrain. Diffraktionsringarna är mycket tydligen, optiken är aningen okollimerad men det är så lite att det kanske inte är värt mödan att ta sig an de tre justerskruvarna på sekundärens framsida.

Den starka stjärnan som syns ute till vänster är Sirius. Fullånens sken lyser upp instrumenten. Daggvärmarna är inte anslutna till kontrollern. du hinner ju inte alls göra särskilt mycket på en halvtimme. Senast jag tittade ut var det mulet igen.

Kommentarer