Den 19 december 2008 - Blöt kort uppklarning, Nu är ETX AT70 inställd 
Friday, December 19, 2008, 15:04

Meade ETX AT70 är inställd, kallibrerad och klar för automatiskt go to och observationer. Ok, det är "bara" en akromat, brännvidden är korta 350mm och ljusstyrkan f/5, men den gör ändå rätt hyfsat ifrån sig. I alla fall för 1995 kronor, som är ett Lidl-arbjudande från förra december. Till det kommer frakten till Meade Europa i Berlin för garantiservice på knappa 300 kr när instrumentet prompt vägrade att fungera efter ett par månader. Där nere byttes teleskopet och ryggsäcken ut, vars dragkedja spruckit - men som vi inte klagat på - men hemma igen fungerade det fortfarande inte. Handkontrollen hängde sig åter. Servicetenikern i Berlin svarade snabbt på mejlen att de skickade upp en ny handkontroll eftersom felet sannolikt hade att göra med operativsystemet i den. Mycket riktigt. Med ny handkontroll fungerar allt utmärkt. Bios för Autostar är från 2003. Det räcker för ett instrument på den här nivån. Läs manualen. "Sporta" inte genom att försöka få det att fungera utan manualläsning. Tilläggas ska att garantin är på fem år.

Här ses diverse bafflar inne i tuben, och linserna i akromaten tycks försvinna vilket är ett gott tecken. I låg och medelhög förstoring är ett objekt osm månen ok. Jag har jämfört med modernare och dyrare okular, de som följer med är MA, Modified Akromat ik. Bilden blir betydligt bättre.
Tilläggas ska att vi här i sydost ikväll efter veckor av mulet väder såg vinterns stjärnhimel, men molnen i öster började snart att tätna, och efter allt regnande var det dyblött ute på balkongen. Ingen natt att jobba där med andra ord, men det ska börja blåsa kommande dagar och det är lovande.


Kommentarer