Den 2 januari 2009: Astrofotonytt. M42 Orion genom Celestron 9.25 tummaren, Venus med DSLR 55mm 
Tuesday, December 23, 2008, 10:34
Så den 23 december kom då den perfekta kvällen som jag väntat på i höst. Jag bytte snabbt 102mm refraktorn till Celestron 9.25-tuben, som förberetts med en 25 år gammal (jo faktiskt) Lumicon Guider (Alla vet vad det är för märke?) en kombinerad guider och telenegativ lins f/5. Vid f/10 har instrumentet brännvidden 2350mm. De här bilderna är helt ofiltrerade och knappt behandlade, samtliga är på 30 sekunder med min 13 år gamla Starlight Xpress SXL8-kamera, 512x512 pixlar, 15 mikrometer stora i kvadrat. Det innebär att belysningen per pixel är nära idealisk. Temperaturen var 1-2 plusgrader. MEN. Det blåste och stundtals väl hårt. Vinden tog tag i dagghuven. Därav en del bildstörningar. Här har jag valt några enstaka exponeringar på måfå.

Och det här är den bästa bild av M42 som jag kan få ut ur kvällens material, två rutor på vardera 30 sekunder adderade. Minimal unsharp mask. Ingen förstärkning av kontrasten så det finns en del att göra för den experimentsugne, men då syns å andra sidan inte nebulosans inre så bra.

---------------------------------------------------------
Den 27.12.2008: Uppdaterat. För att fortsätta på det astrofotografiska temat. Igår fyndade jag på mellandagsrean och blev ägare till en Canon EOS 1000D inklusive en kombinerat vidvinkel och normalobjektiv till ett mycket bra pris, faktiskt ordentligt reasänkt. Ungefär 100 testexponeringar senare och ett uppföljande besök i butiken för teknisk rådfrågning så börjar jag nu känna mig mer säker på fotomaskineriet. Här är en alldeles speciell bild: En fjärrstyrd - via usb-förbindelse pc till kameran - Live View-exponering inklusive fjärrstyrd fokusering med hjälp av medföljande programvara - av lådan till min 102mm refraktor. Det lovar gott för fortsättningen. USB- förbindelsen går ju att förlänga, Så länge som ett originalobjektiv används går det alltså att sköta fokuseringen innifrån stugvärmen. Hängs kameran direkt på teleskopet blir det tekniken den gamla vanliga manuella exponeringen. Bilden är kraftigt minskad i storlek, från 25MB jpg till 1.5. Jag fotograferar i RAW-format.

Kamerans 10.1M CMOS-sensor har ett ej avtagbart filter som blockerar det mesta av det röda, långvågiga ljuset i det för astronomer intressanta H-alfa-området. Jag har också kollat hur den reagerar på djupblått. Tydligen är skärmen på kameran inte helt naturtrogen i sin återgivning, men efter tankning till PC är de blå bilderna betydligt bättre.
Kamerans kvarstående svaghet är de förinställda lägena för vitbalansering. Samtliga drar för mycket åt det röda hållet. Det är en sedan tidigare känd egenhet för denna serie av Canon-kamror. Dock finns ett läge för att ställa in en egen vitbalansering också och det fungerar bra.
-------------------------------------------------------------
Uppdaterad den 29.12: Här är då premiär för astrofotobild med nya kameran Canon EOS 1000D och motivet råkade bli Venus. Optik 55mm f/5.6 nerbländad ett steg. Det är en zoom och i ändra läget återger den 18mm med ljusstyrka f/3.5, autofokuserad och med bildstabilisering igång. Exponeringen är 1/6-dels sekund. Jag tog stöd mot karmen till balkongdörren.

Den observatör som klickar på bilden och sedan förstorar den upptäcker att det finns ett pixelfel klockan 13.30 ett stycken ovanför och till höger om Venus. En pixel vill inte vara med utan signalerar rött. Det är ju enkelt att korrigera manuellt. Venus återges distinkt utan minsta tecken till kromatiskt aberrationsfel.
Observera att denna bild återges i 50 procent av normal bildstorlek!

--------------------------------------------------------------------
Uppdaterad den 1.1 2009 klockan 15.30UT:
Månskäran och Venus var en magnifik syn. Snabbt fram med kameran. Det visade sig att de senare bilderna i manuell inställning blev bäst. Exponeringen är 1/6 sekund.


--------------------------------------------------------------------
Uppdaterad den 2.1.2009 klockan 15.30UT:
Här är Månen och Venus ytterligare ett dygn senare. Det är inte lika klart längre eftersom ett kölddis hänger i luften.Kommentarer