God Jul och ett Gott Nytt Astronomi år! 
Wednesday, December 24, 2008, 05:12


God Jul önskars alla GAF medlemmar och alla andra som besöker denna sidan. I år insisterade min fru på att fira Julen ett lite varmare ställe än Sverige och när Hawaii (Japanernas Kanarieöarna) kom upp som förslag så var jag inte sen att hålla med om att detta vore kul speciellt då jag skulle få chansen att besöka MaunaKea. Mycket imponerande att se dessa stora teleskop och man blir minst sagt imponerad över hur de lyckats bygga detta på ett så svår åtkommligt ställe (4200 meter över havet där det är en bedrift att bara kunna gå i rask takt pga syre bristen. Lyckligtvis anpassade sig kroppen rätt snabbt). På bilden ovan kan ni i solnedgången från vänster se teleskopen Subaru, Keck I och II samt Nasa Infrared Telescope Facility.


Ovan en close-up av Subaru teleskopet som är Japans stolthet i astronomi sammahang. En av de ledande astronomiska tidskrifterna har varje månad en flera siders rapport om de senaste observationerna från Subaru. Subaru är inte bara ett bilmärke utan också det Japanska namnet på Plejaderna M45.


En vidvinkel bild taken från foten av CFHT (Canadia-France-Hawaii Telescope).


Tyvärr fick jag inte fick lov att plocka med mina egna prylar (platen i resväskan var reserverad för presenter till släktingar som bor i Honolulu), men detta var ingen större kris då den "tour" som vi tog till MaunaKea hade med sig två 11-tums Celestron teleskop. Helt otroligt hur vacker stjärn himmelen är när man befinner sig så högt upp! Vi fick 2 timmars observatinos tid de kunniga guiderna gick igenon de mer imponerande objekten. Bland favoriterna var nog Dubbelhopen i Perseus som var mycket fin.


Till sist ett dåligt försök till astrofoto utan någon form av tracking (90 sekunders exponering med 11 mm vidvinkel objektiv). Fick dock med ett träd som bra belyst av utrustningen samt en bil på vägen ner från toppen av MaunaKea.

Med vänliga jul hälsningar!
/Claes

Kommentarer