27 februari till 1 mars - Värmlands Star Party i Lysvik - Komet C/2007 N3 (Lulin) 
Saturday, February 28, 2009, 01:46

Här är en delförstoring av en cirka 40 sekunder lång enstaka exponering, som inte är mörkströmkallibrerad. Kometens koma och svans
ritar ett typiskt mönster mot stjärnbakgrunden och jordrotationen vrider
stjärnorna till streck. Signalen mot brus är betydligt bättre i denna bild.
En enstaka bild av Leo, som bekant ser stjärnbilden ut som ett frågetecken, och längst ner finns Regulus. Just under står Komet C/2007 N3 (Lulin). Bilden är tagen klockan 20 UT den 27 februari 2009 från Lysvik, p-platsen Berga Gård, under VSP 09 med en Canon DSLR 1000D, och uppskattningsvis 20 sekunder enstaka exponering vid 35mm vidvinkel, f/5.6. Som synes finns en viss avdrift på grund av jordrotationen. I vart fall anas kometens svansar både vanlig svans och antisvans.


Kallt och klart, efter en sämre period på fredagseftermiddagen, och mycket folk. Värmland Star Party är igång i Lysvik. Den bästa natten på mycket länge,rapporteras det. Fin scen med Venus och Månen. Komet C/2007 N3 (Lulin) passerade precis söder om Regulus. Tydlig svans i 100mm fältkikare. Jag har många bilder av kometen tagna med Canon-kameran, men saknar en sladd som jag glömde hemma för kommunikation PC till kamera, så vi får kolla dem senare. Ikväll lördag står kometen något till höger om Regulus, det är klart nu på förmiddagen och -13 grader, och vi får se hur det går ikväll. Prognosen talar om mulnande.
En sådan här alt-azi montering lade jag beslag på. Dels kan jag använda den till att ha varierande tuber på - det är roligare än att de ligger i soffan! - och dels kan den bli en grund för att lösa problemet med en stadig montering till GAF:s 100mm fältkikare. För det behövs en dovetail och en speciell platta som vinklas utåt så att det finns något att montera kikaren på. Gärna en minigaffel att sätta fast kikaren med, kanhända gjord av en lokal mekanisk verkstad. ttag med gängor finns färdiga på kikaren. Vi får se. I vart fall observerade jag C/2007 N3 (Lulin) med fältkikaren och optiken är jättebra, och kometen var pampig med en tydlig, bred men avsmalnande svans. Fast ingen antisvans vad jag kunde se.

Framme i Lysvik, och vi som kom från Kalmar-Nybro gjorde fem tågbyten. Fv Anders Lindquist, Stockholm, Chris Allen, Färjestaden.

Fredag eftermiddag, utsikt över den isbelagda sjön Fryken. Vi är framme
och prommenerar den sista biten upp till Berga Gård vandrarhem.Kommentarer