Astronomimöte i Mönsterås MAK-GAF med föredrag den 22 mars 2009 
Thursday, March 26, 2009, 12:55


Håkan Johansson, värd, hälsar välkommen till Mönsterås och Astronomikvällen i gymnasieskolan. Ett initiativ för första gången med anledning av Internationella Astronomiåret 2009, det blev mycket lyckat, och det känns som om vi snart ses igen. Lokalen är bra, och så är Mönsterås läge geografiskt. Deltagare kom från både södra och norra länet.

Jan-Olof Sjöberg, MAK, Mariestads Astronomiska Klubb, huvudgästföreläsare, om från Solen till Universum. Exposé av vackra Hubble-bilder medan avstånden där ute översattes till förståbara avstånd lokalt geografiskt.
Publiken samlas. Det var halvbesatt, men det var ändå väl gokänt för ett så udda ämne som detta.

Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska Klubb, avrundade med att föreläsa och informera om föreningen men speciellt enkelt astrofoto - när webbkamerafilmade du månen senast? - samt några råd och tips om teleskop. Det är dags att gå från nybörjare till något mer engagerad amatörastronom för tyvärr hör Sverige till u-länderna i denna ovanliga hobby trots att allmänhetens intresse är så stort. Steget till att verkligen börja är dock oftast för stort, och många nyinköpta instrument hamnar i garderoben som dammsamlare. På plats fanns flera akromatisk refraktorer, en ED-refraktor på datorstyrd go-to montering, en större Newton, och ett flertal guidetuber hade hängts på.

Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Ålems Sparbank arrangerade, och Mönsterås kommun stöttade genom fri lokal.

Kommentarer