Den 12 maj 2009 - Meade LXD 75 6 tums Newton f/5 på GSO alt-azi stativ 
Tuesday, May 12, 2009, 11:47
Det finns inte mycket att göra dessa ljusa sommarmånader som nu stundar än att se över och förbättra utrustningen. GSO alt-azi-stativ är en trevlig bekantskap som är betydligt stabilare än väntat. Tio kilo nyttolast är gränsen, inte sex som utlovas i specifikationerna.

Det går att höja upp 6-tumstuben bra i elevation men tillslut slår den förstås i basen för GSO-stativet. På väg upp går skruven på det högsta flexibla vredet emot så därför ses vreden bortplockade här.

Fokuspunkten ligger högt upp. Till att börja med är standard fokuseraren hög och så behövs en förlängare, som här en Williams 2-tummare. Syftet med tuben är att ersätta en gammal GSO 6 tum f/5 men skarp optik men sladdrig fokuserare och det är nått. Kanhända i fortsättningen att jag uppgraderar denna till helt modern standard. Det finns en viss mindre rörelse kvar i mekaniken i sidled vilket yttrar sig genom att objektet rör sig onödigt. Detta fel är mycket mindre än i den gamla tuben.

Härom kvällen kollimerade jag om LXD 75 6-tummaren. Redan innan tecknade optiken vackra ringar, men nu är bilden också i det närmaste likartad framför och bakom fokus. Sekundärens skugga är en aning ocentrerad framför men det är litet fel och inte värt mödan att labba med nu. Som väntat på en standard 6 tum f/5 är koman i utkanten tydlig och en viss krökning av fältet förekommer. Teleskopet har en standard, normalstor sekundärspegel, och lämpar sig alltså mindre väl för vidfälts astrofoto.

Det behövdes en del pyssel för att ställa in sökaren, men nu är det gjort.

-----------
I övrigt:

* I söndags hjälpte jag en klubbmedlem med de sista inställningarna av en ny Meade ETX 125. Jag är avundsjuk. Jämfört med min äldre ETX125 har det hänt saker. Tuben är balanserad och det finns några fler viktiga nya finesser. Fast Smartfinder är ingen hit. Det här exemplaret kan inte höjas tillräckligt för att kunna ställas parallell med instrumentets axel så det är reklammerat. Och varför skickar inte Meade med ett 12V batterieliminator med en gång?

* EQ6 Synta Pro Synscan-monteringen är tillbaka på balkongen efter utflykten till Kastlösa liksom Celestron C9.25-tumstuben. Jag väntar på att få leverat två stycken av Astro I Danmarks justerskruvar för altitud. De skruvar som följer med är gjorda av för mjuk metall, och för korta. Det går med nöd att vrida upp monteringen till 56.5 graders polhöjd, men de nya klarar 70 grader.

Kommentarer