Den 21 maj - Testbild med Canon EOS 1000D och LX200 12 tum f/6.3 
Thursday, May 21, 2009, 11:48


Jag testade i natt med min nya DSLR och Meade LX200 12 tum, fokalreducerare till f/6.3 och 10s, 20s och 30s exponering. Bilden är en enstaka exponering på 30 sekunder. Jag använde Live View och fokuserade på PC-skärmen, men vred fokusratten manuellt. Den elekriska fokuseraren tycker inte om ett "trögt" område i teleskopets fokusering. Jag kommer att få ägna en stund åt att vrida fokus maximal upp och ner några gånger.
Exponeringarna skedde fjärrstyrt från inomhus via kabel till kameran. Bilden är autolevelförstärkt i Photoshop.

Det här är Arcturus. Som förväntat för ett så här gammalt optiskt system som inte är avpassat till de moderna DSLR-kamrornas mycket vida fält (stora chip) syns koma i utkanten. Fokus är heller inte perfekt, men nära. Det är lovande. Som bekant är ju fokuseringen, och att hålla kvar fokus, knepigt med en SC, i alla fall av modell classic, eftersom huvudspegeln kan "gippa" vid minsta rörelse av instrumentet. Därför ersätts ofta den inbyggda fokus med extra fokusanordning direkt vid primärfokus. Elfokus där vore inte fel!

Nästa gång kommer jag att använda en mekanisk 2-tums fokuserare för primärfokus, och vrida ner LX200:ns inbyggda fokus till botten för stabilitet. Observationstiden under dessa korta nätter är ju dyrbar så jag hann inte ställa om i natt.Mellan kameran och fokalreduceraren har jag en engelsk flip mirror-filter finder. Dels kan jag centrera objekt smidigt, men framför alt är det mycket enkelt att ställa om och ta kalibreringsbilder, mörkström och bias. Det går att sytoppa in 1.25 tums filter, men för närvarande har jag tejpat över den slotten för att försäkra mig om mörker i utrustningen.Från instrumentet räknat blir det då: Fokalreducerare f/6.3, 2-tums mekanisk fokuserare, 2 tum till gänga övergång, Flip mirror filter finder, gänga till Canon-adapterring övergång, kamera. Praktiskt nog har en Schmidt-Cassegrain-optik mycket lång backfokus så många tillbehör därbak brukar inte vara ett problem. Fast det gäller ju att inte köra go-to och riskera att instrumentet slår i basen mellan gafflarna!
Kommentarer