Den 5 juni 2009 - Felställd Smartfinder korrekt inställd på ETX 125 
Friday, June 5, 2009, 08:47

Jag har precis justerat Smartfinder rätt på en GAF-medlems nya Meade ETX 125, som haft oturen att få instrumentet med sökaren rejält felställd.

Det är alltså den här typen av sökare som det gäller, en kombination av röddpunktsikte och Level North-modul som styrs från autostar-handkontrollen. Här anas att det är något skumt med sökarens fäste mot instrumentet.

Så här illa var det med fel både i höjd och sidled, och med justerskruvarna på Smartfinderna båda i normalläge. Utan fungerande sökare är det inte möjligt att ställa in och använda ett modernt teleskop.

Så här långt gick det att dra ut sökaren i sidled, men i höjdled var det fortfarande mycket fel. Målet är toppen på skorstenen.

Skruvarna på sökarens fäste satt båda lösa, det gjorde att sökaren kunde röra sig vid transporten i lådan och hade pressats något nedåt. Jag har ju hex-nycklar i tumddimension hemma, lossade skruvarna ännu mer, vek upp fästet cirka 4 mm i framkant, drog åt lagom och med ens hamnade rödpunktsiktet perfekt mot målet.
Kommentarer