Den 24 juni - Testbilder med DSLR Canon EOS 500D och 12 tum LX200R 
Wednesday, June 24, 2009, 13:22

Chris Allen, Färjestaden, har varit ute i observatoriet och kommit i gång med lite astrofoto. Han skickar in lite testbilder (variablar stjärnor R Cyg och SS Cyg (i utbrott!) plus M57 och M13.
Med tanken på den låga exponeringstid på 15 sekunder, den ljusa natthimlen och mina nybörjare kunskaper så är jag väldigt nöjd med bilderna, kommenterar han.
Nära R Cyg så finns en stjärna på mag 13.6. Med en riktig montering, det ska installeras en pelare i sommar, och längre exponeringar når han förhoppningsvis mycket ljussvagare objekt.
Canon EOS 500D är omodifierad, det vill säga enbart avsedd som konsumentkamera för dagljusfotografering, och det H-alfa-blockerande filtret finns kvar framför 15MB Cmos-sensorn. Det optiska fenomenet med kraftigft, ojämnt upplyst bildfält korrigeras i framtiden med hjälp av plattfältbilder.

Teleskopet är en Meade LX200R ACF, Advanced Coma Free, i primärfokus f/10. En klassiskas Schmidt-Cassegrain-optik visar inte så runda stjärnor i bildfältets utkant på grund av koma.

Kommentarer