Den 3 juli 2009 - Gammal LX200 tripod sänkt till bekväm höjd 
Friday, July 3, 2009, 11:12


Hur tänkte de egentligen en gång i tiden Meades konstruktörer
när de tog fram super tripoden, som ju är alldeles för hög för LX200-teleskopen av modell classic? Jo, de lät snålheten gå före visheten och fortsatte använda den tripod som utvecklats för en tidig, större refraktor. Som bekant behövs höga tripoder för refraktorer. Nåväl. Numera går det att korrigera detta fel. Jag har sedan något år haft ett inköpt "Tripod Shrink Kit" via Scopestuff i USA och tillverkat av Peterson Enginering liggande. På senare tid hos Alf-Arne. Idag slog vi till i hans hemmaverkstad. På bilden ses det sista av tre "hylsor" på toppen av varje ben ha avlägsnats först genom uppvärmning med en färgvärmepistol för att bryta limfogen och sedan med hjälp av brutal kraft - en trädkloss emellan dock. En av de tre tjurade rejält men tillslut gick det. Momentet just innan gav färgpistolen - av ett billigt märke - upp...

Drygt 33 centimeter blev de stumpar som vi sågade av. Det gällde att ta det försiktigt och nöta lite runt om succesivt för att undvika att röret skulle bli ovalt. Till höger ett kortat stativben av modernt utseende.

Test på en yta av tripodbenet med Autosol för att snygga till och få bort det mesta av rostmärkena och oxiden.

Rester av limfogarna och det fanns mest i hylsan till höger.Putsningen har gett resultat. Alla rostfläckar är inte borta, men visst är stativbenen mycket snyggare!Benen är sammanfogade igen dock utan lim utan ett lager med silikon.


De så kallade spreader bars, som ingår i kitet och ger valfrihet mellan flera olika höjder, sågas av i korrekt längd och stiften som håller dem på plats sätts tillbaka.


Färdig. Höjden är nu som lägst 28 tum, 71,1 centimeter. Härnäst väntar en placering på min balkong.
Kommentarer