Den 26 september 2009 - Många studerade Jupiter och några Månen under Forskarfredag 
Saturday, September 26, 2009, 05:37


Månen stod lågt från början och gick snart och lade sig bakom molnslöjor så det var inte så många besökare som fick chansen att se den i natura under Forskarfredag, som den 25 september arrangerades på station Linne södra om Ölands Skogsby. Vädret började klart men blåsigt, vi tog skydd på baksidan av huvudbyggnaden, senare gled en kort stund moln in men de skingrades snart och resten av kvällen var vädret utmärkt och mycket bättre än i fjol.

Jörgen, Chris och Alf-Arne hjälpte till med visningen och berättandet för uppskattningsvis 150 personer, flertalet barn, som provade på amatörastronomi för en stund. Några hade redan blivit intresserade, hade frågor om instrument de fått eller funderade på att köpa och kanske blir det någon ny GAF-medlem vad det lider.Betydligt bättre gick det med Jupiter, som här är dold bakom grenarna i en trädtopp, som gick upp i öster och som vi följde nästan till dess att den hamnat i söder. Väldigt många besökare observerade den, och kvällen var perfekt för planeter med ett svagt dis i luften. Jag använde ett 17mm okular på 6 tum f/5- Newtontuben och bilden blev mycket vacker och imponerande. Alla fyra stora månar syntes och medan timmarna fram till midnatt gick rörde sig två av de tre som fanns på vänstra sidan av jätteplaneten allt närmare varande för att tillslut verka vilja okultera varandra.

Chris hade med sitt kikarstativ och 100mm instrument och visade galaxer, främst Andromeda M31. Det märks hur ovana allmänheten är vid att observera disiga fläckar på himlen.
Ett lättransportabelt, billigt men mycket skarpt instrument på ett billigt modernt stativ utan motor och det ger fördelen att även jordrotationen demonstreras i natura. Hastigheten överraskar folk.Kommentarer