Den 29 september kl 22UT Jupiter genom 6-tum Newton + Månen 
Wednesday, September 30, 2009, 02:52


Det är vintern som gör sig påmind och kvällen var vacker med Jupiter och Månen nära varandra, klar, hög luft och inte många grader över nollan. Som vanligt använde jag 6 tum f/5 Newton, som alltså är en udda LXD 75 Meade-tub, på mitt EQ6 Syn Scan Pro ekvatoriella stativ. Det går tyst och skonar grannarna...

Jupiter visade - som ofta sker - sin mindre intressanta sida denna stund mot Jorden, och det är svårt för RegiStax 5.0 att hitta någon bra riktpunkt för alignment. De gröna fläckarna som syns tydligt är i alla fall så kallade festoons.

Egentligen skulle jag även velat prova med Celestron 9.25 tum på denna montering igen, men det är för högt och krångligt med balansen att lyfta på. Stol måste användas. Sedan krävs mer för att väderskydda det bra. Monteringen måste alltså vara i högsta läget för att jag ska kunna utnytta polsökaren. Polaris står precis över taknocken.

Kameran är en numera urgammal Philips ToUCam Pro 740k, med ett IR-blockfilter på adatern mot teleskopet vilket är standard, samt en 2X Celestron apokromatisk Barlowlins. Hastigheten är 5 bilder i sekunden och det är precis vad den gamla Pentium II Acern bärbara klarar (tio år gammalt bios), som går på Win XP home. Chipet, en äkta CCD, har 640x480 bildpunkter. Filmfilerna blir stora, men inte jättelika.Här står Jupiter nära meridianen. Kontrasten är något förstärkt.

Kommentarer