Den 6 oktober 2009 - Celestron 9.25 upp på Sky-Watcher EQ6 PRO SynScan 
Thursday, October 8, 2009, 10:42


Med Jupiter fortfarande fin på kvällshimlen och Mars sakta i antågande på morgonhimlen inför oppositionen i januari var det dags att förstärka optiken ute på balkongen med Celestron 9.25 tum på Sky-Watcher EQ6 PRO SynScan. Brännvid är 2300 mm och ljusstyrka 10. Så med min 2X apokromatiska barlow når jag bekvämt upp till intressant diameter på planeterna. Bekväm är dock inte uppsättningsproceduren.
Jag kan göra den själv, men här går gränsen. Eftersom jag vill ha stativet högt för att kunna observera Polaris över tacknocken är det ett gränsfall att sätta upp en så stor och dyrbar tub direkt. Ett vågat balansstycke minst sagt. Istället plockar jag bort motvikterna och viker ner monteringen så långt det går, måttar tubens läge och fäster och skruvar fast den. Så på med motvikterna igen, och ombalansering. MEN. Den här första gången blev det förstås fel ändå. Den skarpögde ser felet, som jag rättade till igår kväll. Hållaren och axeln för deklinationen är vänd 180 grader fel.

En snabb titt i okularet mot Jupiter visar att optiken fortfarande är bra kollimerad. Jag satte också upp den medföljande Telraden, som är ett optiskt sikte med stora lysande röda cirklar. Det är bekvämt, och vida överlägset miniatyrsökaren som följde med denna tub. Nackdelen är att dess öppna optiska yta lätt daggar igen, men jag har en värmare för att förhindra det.

Fördelen med monteringen och handkontrollen är att den accepterar köldgrader ner mot 10 grader, och det gör inte LX200 Classic som kommer att få tillbringa vintermånaderna inomhus.Kommentarer