Den 15 november 2009 - Chans på Leonidernas andra maximum men det blev tyvärr mulet 
Sunday, November 15, 2009, 15:11
Tyvär. Ingen lycka med vädret. Så det blev Leonider ovanför molnen och tv-tittande under. Bättrelycka nästa år.
==============
Den som rör sig söderut i landet har bäst chans att få se en skymt av Leonidernas andra maximum tisdag kväll 19.11 kl 22.30 + - någon timme skulle jag gardera med. Väderläget då är efter en front med regn som drar bort under eftermiddagen så det ser ut
som en delvis klarning med skurar efteråt.

Här är en detaljerad prognos eller snarare några stycken.

http://www.nasa.gov/pdf/372657main_2009 ... ublic2.pdf

Och här är en övergripande illustration av Nasa:

http://www.nasa.gov/offices/meo/home/sp ... _Peak.html

Tiden går fort med senast jag såg det bra, det kan vara tio år sedan,var det en lucka över södra Öland under ett par timmar, mulet i resten av landet utom västkusten. Och Leoniderna var häftiga om än kortvariga,fantastiskt fina i en timme, svaga i början och slutet därefter.

Bästa stratergin lär väl vara att följa molnen på SMHI:s hemsida och vara rörliga. Vi kanske kan ses på någon bra parkeringsplats om det blir akut.

DOKUMENTATION:

* För blotta ögat. Inte så många bolider väntas utan många mindre meterorer. Bolider är gulgröna. Moderkometen är alltså 55P Temple-Tuttle. Bland de första astrofoton jag tog med min då nya SXL8 CCD-kamera 1996 var just TT, som är en av de mest lortiga och stoftrika kometer som är kända.

* Digitalt foto: Det är frestande att använda så mycket vidvinkel som det går, men efteråt upptäcker du att meteorspåren ser tämligen blygsamma ut. Pröva alltså med lite mer tele även om allt är mycket chansartat. Tag med extrabatteri till kameran och fotostativ. Exponera i 30 sekunder, ofta maximum för mer avancerade kameror innan bulb-läget. ISO 800 eller 1600. Hoppas på tur.

Kommentarer