Emissionsnebulosor i Auriga 
Tuesday, January 12, 2010, 05:29


Auriga eller Kusken är mest känd för sina vackra öppna stjärnhopar. Kuskens stjärnbild har dock ett antal andra fina men lite diffusare emissionsnebulosor. Dessa kan observeras visuellt i lite större teleskop men är enklare att fotografera. För t kunna fotografera dem krävs långa exponerings tider då nebulositeten är rätt svag. Det får heller inte vara mycket fukt i luften då vatten absorberar det svaga röda ljuset från nebulosorna.
I bilden ovan syns IC410 vilken är den svaga H-alfa nebulositet som ligger kring den öppna stjärnhopen NGC 1893. Vanligtvis behövs exponeringar på minst 2-3 timmar, men bilden ovan tog med bara 56 minuters exponerings tid och det var lite disigt vis tillfället vilket är anledningen bristen på detaljer på grund av den hårda bild processing som var nödvändig.
Bredvid IC410 ligger IC417 vilken är den lite större nebulositeten under den starka stjärnan uppe till höger i bilden. Nere till höger ligger NGC 1931 vilket är en öppen stjärnhop med omgivande nebuloositet. Uppe till vänster syns också den öppna stjärnhopen NGC 1907. Denna bilden är också processad hårt på grund av den korta exponerings tiden vilken var 56 minuter.

Kommentarer