Mars den 23 januari 01.15UT - 14 bågsekunder i diameter 
Saturday, January 23, 2010, 04:26


Mars är snart i bästa läget för säsongen 2010, och klotet har ökat i skenbar diameter till 14 bågsekunder. Altituden på stjärnhimlen efter midnatt är imponerande. Här syns Norra Polarkalotten, den mörkare zonen närmast samt ett klot i övrigt som var ganska kontrastlöst men det finns en struktur ute till höger. Jag återkommer om den. I varje fall är det praktiskt med att ha en så kontrastrik struktur som polarkalotten att ha som referens vid bildbehandlingen i RegiStax 5.0.

Mycket god transparens men dålig seeing. Kraftigt blinkande stjärnor men Mars hängde högt och till synes stadigt lysande. Det var -7C när jag började och -11 då jag slutade och packade ihop vid 02.30. Som vanligt fås de bästa sekvenserna sent under obspasset.

Det här var premimär för Celestrons NexImage webkamera, och till den IR-blockfilter, AMCap som kameraprogram och Celestron 2X APO Barlow. För denna sekvens från ungefär 01.15UT den 23.1 användes C9.25-tums teleskopet vid f/20, låg förstärkning och 1/50-dels sekunds exponering och bara bilder fem i sekunden. Därmed var det mycket låg bildkomprimering. Jag tog också sekvenser med 15 bilder i sekunden, men som väntat blir de inte lika bra för foto, men bra för visning på datorskärmen.

Kommentarer