LX200 Classic 12 tum tar skydd för snö och kyla 
Sunday, February 21, 2010, 09:33


På sistone har det varit betydligt mer snö och kyla än astronomi, och snötäcket på taket ovanför min balkong börjar bli oroväckande tjockt även om det finns rasskydd. Sedan bilden togs föll det fem decimeter snö till och jag har fortsatt mitt enträgna skottande.
Det var dags för en paus för LX200 Classic, och i förra veckan fick jag hjälp att bära in instrumentet för upptining och service.
Det är byggt för Kaliforniens ökenklimat och gillar inte alls nordiskt vinterklimat. Efter en timme hade det tinat upp tillräckligt för att mekanismen skulle börja röra sig normalt igen vid manuell vridning av tuben. Precis som jag tidigare sett börjar det bli dags för service. Två bultar som håller RA-axelns snäckdrev på plats måste dras åt igen eftersom hela "paketet" nu rör sig några millimeter åt sidan. Det är inte svårt att fixa och nästa gång en kamrat passerar lägger vi ner instrumentet och jag öppnar dess underdel och fixar det hela.
Läge för en omgång med Autosol igen! I övrigt så har jag ännu inte kommit åt att prova den kraftfulla Powertank jag skaffat till dagghuvsvärmaren för Celestrontuben 9.25 tum som jag bär ut och in mellan den trygga värmen i lägenheten och den otrygga tillvaron under vinterns bistra himmel. Det är för få timmar som den alls visar sig och sker det syns den bara genom kölddimmor.


Kommentarer