Sky Watcher EQ6 Pro Syn Scan Pro väntar på sitt service-kit 
Monday, March 8, 2010, 10:46


Uppdaterad den 24.3: Efter cirka fem år har min trotjänare Sky Watcher EQ6 Pro Syn tagit en välförtjänt elektriskt paus. Det var definitivt slut på följningen för två veckor sedan i samma ögonblick som jag hade Saturnus inne på chipet hos Celestron NexImage webkameran. Som väntat tecknar min Celestron C9.25 ut detaljer otroligt bra hos planeterna, jag fick en strålande Saturnussekvens i fjol, men i vår får filmningen alltså vänta lite.

Symptomen är att handkontrollen inte får tillräckligt med ström från monteringen, men on-lampan lyser svagt. Körs handkontrollen stand alone fungerar den helt ok. Att 12V strömkontakten på monteringens utsida är en svag punkt och är känt sedan tidigare. Bara en av tre strömkällor, batteri och nätadaptrar, har en kontakt som accepreras och ej ger avbrott då den ändrar läge. Det är ju en vanlig effekt på en montering som rör sig.

Jag har öppnat luckan på sidan och kollat hur det ser ut på insidan och i elektronikpaketet. Det ser helt friskt ut. I ena hörnet innanför luckan har det samlats fukt, det nedre hörnet, och rostat någon. Jag har också öppnat kretskortet så långt det går utan avancerat "våld" och rört alla nåbara kontakter mot kretskortet och satt tillbaka dem igen. Tyvärr utan förbättring. Härom dagen uppgraderade jag handkontrollen till version 3.27 utan problem.

Rymdbutiken, som jag köpte monteringen av, säljer ett uppgraderingskit för de som har EQ6 till EQ6 Pro, och det är nu beställt för knappt 4000 kr. Enligt manualen blir det inget svårt jobb att byta ut motorer, elektronikpanel och så följer en ny handkontroll med. Då får jag min gamla friska över som reservdel. Det är svårt att säga vad som kan vara felet. Jag tror inte det sitter i motorerna utan i elförsörjningen ut från kretskortet.

Det här är en tung montering rent fysiskt, jag ler när jag på nätet läser reklam för den att den är lätt och smidig, men fördelarna överväger. Den är inte vindkänslig och står stadig som berget. Under sista körningen innan stoppet noterade jag att den kanske faktiskt går bättre utan anti vibrations pads, som jag lagt dit. Den har goto som prickar bra, en kvick följning även om den inte är 100-procent rätt ifråga om backlasch-kompensering men nära på, och så går motorerna mycket tyst. Det uppskattas av balkongamatörastronomen som ogärna vill störa sina grannar i bostadsområdet med ett vinande ljud mitt i natten. Den tål kyla ner till cirka -8 grader men därefter blir handpanelen för slö för att vara användbar.Ett sådant här kit, dock ej med denna märkning, är nu beställt. Konstruktionen verkar föredömligt praktisk. Det påminner om gamla LX200 Classic, som en gång gick att serva med hjälp av service-kit, moderkort + motorer hemsända i utbyte mot den krånglande elektroniken. Så icke idag. Nu måste hela instrument skickas tillbaka...

Kommentarer