Celestron 9.25 tum test med SBIG ST-8300M - EQ6 PRO reparerad 
Wednesday, May 12, 2010, 15:00


Medan molnen ligger tjocka och regnet stundtals vräker ner och åskan dånade tidigare ikväll har jag tagit testbilder genom Celestron 9.25 tum SC-tuben av taktegel med SBIG ST-8300M CCD-kamera. Binning 2x2 pixlar, dvs bilden är en fjärdedel av största storlek, här dock extra förminskad, och med halva maximal upplösning. Exponeringen är 15 sekunder och automatisk darkframe används. Fotot är taget genom balkongdörren i kvällsljus med belysning av innegårdslampor mot taket och avståndet är cirka 120 meter.

Jag använder SBIGS CCDSoft5, den senaste versionen med drivrutin för denna kameran, och allt fungerar som det ska. Jag ställde in den regulerade kylningen på 0 grader (25 grader inomhustemperatur), och kylningen håller setpointen plus eller minus 0,1-0.2 grader som ligger och varierar en aning.Som synes uppträder vignettering men den är ändå inte så kraftig som befarat, och optiken tecknar ut bra.Det tog ett par kvällar innan jag hittade den optimala lösningen för anslutningen av kameran till teleskopet, jag struntade helt enkelt i en gammal 2-tums fokuserare som inte har 100 procent mekanisk stabilitet. På f/6.3 fokalreduceraren i primärfokus kopplas en T-ring och på dess anslutande rör Meades kortaste bit rör som hör till deras f/3.3 reducerare. Det är nämligen så att dess gängor passar perfekt i öppningen till den 2-tums Baader adapter som följer med CCD-kameran. Gängorna går djupt och ger en stabil anslutning.Jag har redan gått vidare och satt upp kameran med den Meade Off Axis guider som jag köpte till min födelsedag. Kameran hamnar ett antal centimeter närmare teleskopet vilket är positivt. Det är knepigt att få vinklarna helt räta. Guidern bör ju vara vinkelrät monterad, men det går att få det ganska bra. Nackdelen är att det blir aningen knepigare att lyfta tuben med monterad kamera på monteringen när jag väl satt upp den på balkongen igen. Och så måste jag bestämma mig för vilken guider jag ska ha. Det är faktiskt något som saknas i mina prylsamlingar.Den här uppsättningen med en något kortare längd innebär ett bättre bildresultat och mindre vignettering. För att vara ett SC-system tycker jag att C9.25 tums tuben tecknar ut mycket bra och bildfältet är inte allt för krökt. Tänk på att bilden är tagen genom min balkongdörr med dubbla glasrutor. Det är en sekunds exponeringen med automatiskt fråndragen darkframe.
LAGNING AV EQ6-MONTERINGEN:

Efter tre veckors leveranstid dök så paketet upp från Rymdbutiken som behövdes för att få liv igen i min fem år gamla SkyWatcher EQ6 PRO Synscan-montering. Ett uppgraderingskit från standard EQ6 till den datorstyrda go-to-modellen PRO. För cirka 3500 kronor får du en komplett utbytessats, motorer, elektronikpanel, handkontroll, ström/batterikabel, och seriell kabel.

Genom åren har jag alltid varit positiv till Meades servicestrategi för LX200 Classic då den modellen var aktiv på marknaden med att beställda ett servicekit med RA- och Dec-motorer samt moderkort för ett par 1000-lappar, och de gamla grejorna skickades tillbaka. Teleskopägaren bytte sedan själv på plats hemma. Sky Watchers upgraderingspaket är faktiskt ännu smidigare att serva själv. Som synes följer en kryssmejsel med långt skaft med, tur, en sådan hade jag inte hemma och den behövs verkligen för att komma åt!Här ligger "patienten" färdig för operation och diagnosen är att någon typ av fel drabbat elförsörjningen, dock ej kortslutning.Elektronikpanelen är bortskruvad och vi tittar in i kupén. Till höger RA-motorn, till vänster Dec-motorn och nederst skymtar lamphållaren för polsökaren.

RA-motorn är avlägsnad och det kugghjul som motorns kuggar griper in i ses tydligt.Den gamla RA-motorn...... tillsammans med den gamla Dec-motorn. Båda är sannolikt helt ok och arkiveras för framtida eventuella servicebehov.Dessa nya motorer ska nu på plats.

De båda motorerna är på plats men inte utan en finess. Dec-motorn till höger var inget problem, inte heller den nedersta bulten till RA-motorn, men den övre är omöjlig att få dit. För det krävs att kryssmejseln är kraftigt magnetisk och håller i bulten för att ta bort gravitationens effekt tills den fått bra fäste i gängorna. Dags alltså igen att ta fram packtejp, fästa bulten mot skruvmejseln, skruva dit den och sedan dra upp mejseln och lämna kvar tejpen. Det är svårt att nå den för att få bort allt, men det skadar ingen.Här har vi den nya elektronikpanelen, och svart är tydligen årets modefärg.Det är klart för att fästa panelen på sin plats.

Provmontering ute på balkongen, och provkörning några dagar senare sedan jag uppgraderat handkontrollen från v3.25 till den senaste 3.27. Jodå, nu är det elektriskt liv i elektroniken och den bootar villigt. Jag experimenterar lite med hur den låter vid olika hastigheter, och under rörelse låter den som den gamla elektroniken och kugghjulen, men vid högsta fart och start och stopp låter den mer. Det är en vanesak. Motorerna är korrekt monterade och jag har pressat dem i läge mot monteringens kugghjul enligt instruktionen innan jag låste fast dem med bultarna, men det är förstås skillnad på en justerad montering direkt från fabriken.

Kommentarer