C925 + SBIG ST-8300M ute på balkongen 
Saturday, May 22, 2010, 13:56


Vi har haft några Rysslandvarma sommardagar men med mycket nederbörd och blixt och dunder, lokal väldigt mycket, och så halvklara nätter som punktligt disar igen frammåt 23. Så också ikväll. Igår natt var det i alla fall ett objekt som syntes fint i en timslång glugg och det var Arcturus, så jag passade på att flytta ut Skywatcher EQ6 PRO till vänster på balkongen och hänga på Celestron 9.25-tums tuben med fokalreducerare, Meades off axis guider och SBIG:s ST-8300M CCD-kamera. Jag hann med god marginal ställa upp monteringen på nord-sydlinjen tack vare Arcturus meridianpassage, som jag följde i Sky 6, och gjorde inställningen genom sökaren utan att monteringens motorer var startade. Sista inställningspasset blir finjusteringar i R.A och Dec, och jag tar CCD-kameran till hjälp.

Monteringen ser liten, lätt och smidig ut, men jag kan försäkra att den är tung vilket är en stor fördel då den står ute exponerad för vinden. Till höger på balkongen utanför bild står min nya NEQ6 PRO-montering med fullt utsträckta tripodben och polinställd genom polsökaren så bra att jag tar enstaka minutlånga eller till och med längre bilder med 700 mm-optik. Det är Astros 102mm f/7 ED refraktor.

CCD är ju idag ganska vanligt för astrofotografering,men vad intresserade sällan tänker på är att kameran binder upp ditt instrument. Det går inte att snabbt hålla på att växla utrustning mellan teleskopen eftersom CCD kräver samma kameraposition och fokus som när råbilden togs då du ska följa upp med plattfältsbilder mot skymningshimlen eller en belyst skärm.

Allra knepigast är fokus. Inte så mycket som att nå perfekt fokus som att hålla fokus under kvällen. C925-tubens fokusanordning är bra, med mycket litet imageshift på grund av rörelse hos huvudspegeln. Fast CCD mäter upp otroligt små förändringar och när natten går och det blir kyligare krymper också metallen i fokusanordning och teleskoptub. Du drabbas av bilder med ofokus. Nu har jag inte råd med det idag, men det är ju gratis att surfa på nätet och kolla in externa fokuserare med motorfokus och temperaturkontroll. En modell som skulle fundera utmärkt på C925 inklusive fokalreducerare ligger på 700 USD inklusive frakt från USA. Det är för tillfället något dyrt, men vem vet i fortsättningen. CCDSoft5 är kompatibel med den,

Kommentarer