Roma-ockultationen den 8-9 juli - Molnen förstörde observationsmöjligheterna 
Wednesday, July 7, 2010, 07:13


Bilden: Om jag nu siktade rätt i sökararen kvällen innan den emotsedda ockultationen av stjärnan Delta Oph av asteroiden Roma så är det så här den ser ut i 9.25-teleskopet i en enstaka 5-sekundersexponering. Tyvärr förstörde ett utbrett och tämligen tätt molntäcke, som enligt prognosen av SMHI kom in över sydöstra Sverige på torsdagskvällen, möjligheterna till observationer. Vi får hålla tummarna att någon observatör trots de usla förhållandena hittade en glipa. Kvällen innan erbjöd däremot drygt två bra timmar observationstid och hade ockultationen skett då, ja, då kanske det gått att se stjärnan slockna bakom disslöjorna lågt i sydväst.

Grafik ur Sky 6 med Delta Oph markerad.
--------------------------------------

Tre minuter innan midnatt svensk sommartid under en handfull sekunder natten den 8 till 9 juli sker en ockultation av asteroiden 437 Roma med stjärnan Delta Oph. Den blir synlig över södra Sverige och centrala Europa. Det är ett ovanligt bra tillfälle att observera och registrera. GAF:s moderförening Svensk AmatörAstronomisk Förening SAAF:s Solsystemsektion koordinerar intresserade observatörer.

Läs mer på http://saaf.se/astockroma.php

Tyvärr är den senaste tidens högtrycksväder olycksbådande på grund av det dis och låga dimmoln som byggs upp framåt kvällen och successivt släcker ner stjärnorna bakom ett gråvitt töcken. Natten till onsdagen, exempelvis, gick det fortfarande att se Delta Oph vid midnatt men dess grannstjärna bara till och från. I övrigt var förhållandena usla. 30 minuter senare var det helt kört. Delta Oph låga elevation försvårar ytterligare,

Kommentarer