Bättre sent än aldrig 
Saturday, December 18, 2010, 08:47
Här kommer lite fler bilder från Sagittarius 2010. Alla bilder togs sista kvällen den 13 Augusti. Som några av er kanske kommer ihåg var det en rätt dimmig kväll, men lite bilder blev det i alla fall. Alla bilder nedan tagna med en IR modifierad Canon 450D kopplad till en 4-tums refraktor som satt på ett autoguidat Synta EQ6 stativ.


Först en halvtaskig M16. Lite tracking fel gjorde att sjärnorna inte blev helt skarpa. Dessutom stod M16 rätt lågt nära horisonten där diset drog förbi så inte alla exponeringar blev bra.


M20 även kallad Trifid nebulosan. Ett tappert försök till att slå personbästa i lågt stående objekt fotograferat från södra öland. Inge vidare, men man ser i alla fall vad det är.


Då diset blev värre under kvällen fick man sikta högre och ovan är ett tappert försök att få till Cresent nebulosan. Cresent nebulosan (eller NGC 6888) är en emissions nebulosa som formas av en Wolf-Rayet stjärna vars starka stjärnvind kolliderar med gas som samma stjärna tigigare (~400.000 år sedan) släppte ut då den var en röd jätte.


Till sist en fin duo med NGC 6946 och NGC 6939 som ligger i Cepheus men nära gränsen till Cygnus. NGC 6946 (även kallad Fireworks galaxy) är en spiral galax med magnitud 9.7 som ligger nära vintergatan med ett avstånd på 22 miljoner ljusår. Den upptäktes av William Herschel (som ESA`s IR teleskop uppkallades efter) och man har sedan tidigt 1900 tal också observerat 9 super novor i denna galax. På bilden syns också den relativt svaga öppna stjärnhopen NGC 6939.


Kommentarer