Gott Nytt 2011 från södra hemisfären  
Friday, December 31, 2010, 15:33
I år firade jag och min fru jul och nyår på New Zealand. Detta visade sig i efterhand varit en bra ide då vi förmodligen inte hade kunnat komma till Kalmar innan jul på grund av alla inställda flyg och tåg. New Zealands södra ö ligger rund 45 grader sydlig lattitud vilket innebär att man ser en annan stjärnhimmel där än vad man gör i Sverige.


Ovan är en översitkts bild av den södra stjärnhimmelen runt den södra celestiala polen. Bilden är en 1 minuters exponering med ett 10mm objektiv och en Canon 7D kamera. Jag har markerat några av de mer kända objekten på bilden, men vill ni kolla i mer detalj så klicka på bilden för en större bild med mer detailjer i vilken ni kan leta efter flera objekt.

Jag tog också med mig mitt lilla rese teleskop (Borg 77ED), Takahashi montering (TG-SP2) och min modifierade Canon 450D kamera + lite kamera linser på resan. Då detta var en Jul semester hade jag inte plats att ta med mig utrustning för autoguidning så bilderna nedan är tagna med enbart Takahashi monteringen. Att polinställa monteringen på södra stjärmommelen är inte så enkelt då man saknar starka referense stjärnor (man har ingen polstjärna som vi är nortskämmda med i norr. Dock hade jag med mig min Borg refraktor med vilken man kunde se svaga stjärnor och genom att rotera monteringen 180 graden var det möjligt att hitta sen södra celestiala polen med bra noggrannhet.

Alla bilderna nedan är tagna med en Canon EF 70-200mm L F2.8 lins satt till 200mm och F4 (motsvarar en 72mm refraktor med 320mm brännvidd). Exponerings tiden är runt 10 minuter totalt utom för SMC som är 5 minuter.


Stora Magellianska Molnet (refererat som LMC nedan)
LMC är en satellit galax till vintergatan som befinner sig på 160,000 ljusårs avstånd (fjärde största i den lokala gruppen). LMC är en irregulär galax vilket innebär att den innehåller mycket gas och stoft. Detta gör LMC till den galax i den lokala gruppen där det föds mest stjärnor. I LMC finns också Tarantula nebulosan som syns tydligt lite till vänster och upp från bildens mitt. Nebulosan är en del av LMC och är ett extremt ljusstarkt och stort objekt med en diameter på 500 ljusår. På bilden kan ni också se flera andra nebulosor och stjärnhopar som tillhör LMC.


Carinae Nebulosan
Carinae nebulosan är den största diffusa nebulosan man kan se från jorden. Den är ungefär 4 ganger större och ljusstarkare än Orinon nebulosan. I Carinae Nebulosan ligger också Eta Carinae vilken är en hypermassiv stjärna som snart kommer att explodera som en supernova. Hubble Space Telescope har tagit flera fina bilder på Eta Carinae och även på andra detaljer i Carinae nebulosan. På bilden uppe till höger syns också den öppna stjärnhopen NGC 3532 eller "Önskebrunns hopen" som den också kallas då stjärnorna i hopen ser ut som pengar i botten av en brunn. Denna stjärnhop var det första objektet som Hubbe Space Telescope observerade i Maj 1990.


Lilla Magellianska Molnet (referetat som SMC nedan)
SMC ligger längre bort än LMC på ungefär 200,000 ljusårs avstånd. SMC är också en irreguljär galax och den hänger ihop med LMC då dessa har en koppling till varnadra.
I bilden (under SMC) syns också 47 Tucanae som är en klotformig stjärnhop vilken är synlig för blota ögat med sin magnitud på 4.0 och det är den näst ljusstarkaste klotformiga stjärnhopen efter Omega Centauri. Uppe till höger kan ni också see NGC 362 vilket också är en vacker klotformig stjärnhop (ser tyvärr mer ut som en stjärna i denna bilden).


Kommentarer