Orionnebulosan M42 och M43 
Saturday, January 1, 2011, 16:13


THE PICTURE: A Classic Deep Sky image of the central portion of the M42 Orion nebula. More on this image and other in english For more in english please click to the upper left

BILDEN: Så blev det då äntligen klart väder samtidigt som Månen står i nedan och det bara var någon enstaka minusgrad - och balkongen är nyskottad! Ut med NEQ6, på med C9.25-tuben, gör en snabb inställning på nord- sydlinjen med hjälp av Sky 6:s visning av meridianen och Telrad som sikte. (Jag gillar Telrad mycket, den räddar mig ofta!). Det här är en enstaka 5-sekundersexponering vid f/6.3. Seeingen var dålig och ett lätt dis hängde högt upp i atmosfären, men det räckte för att bilda en uppfattning om hur objekten tar sig ut med SBIG ST-8300M.BILDEN: 2.1 Det var bättre väder, ner mot -10 grader och polinställningen blev bättre. Jag fortsatte att fotografera M42. Här en ensekunders bild i högsta upplösningen, men den visas bara i 1/4-delar av originalstorlek. Centrala M42 syns med Trapetzium. Klicka ett par gånger på den för en större bild.BILDEN: Såhär ser NGC 1977 The Running Man ut efter en adderad exponering på 57 x 10 sekunder, komplett kalibrerad förutom plattfältet. Nu är det lite mera krut i den springande figuren.BILDEN: En 10-sekundersexponering från den 1.1. Välkända IC433, Hästhuvudnebulosan, skymtar nederst till vänster. Detta är förstås bara en testbild för att se hur området ser ut.

Alla bilder ovan saknar fullständig kalibrering och består bara av enstaka exponeringar. Står sig vädret tar jag plattfältbilder på skymningshimlen ikväll. Men färg då?, undrar säkert någon. Nej, jag har varken filterhjul eller 2-tumsfilter som skulle krävas. CCD-kameran är inte tänkt för vackra färgbilder, det är ju så många andra duktiga amatörer som lägger mödan på det. Jag tänker mäta asteroid- och kometpositioner samt instrumentmagnitud på snabba variabler. Det går bra utan färg.

Igår fick jag för övrigt hjälp att bära in LX200 12 tum från balkongen. Om något dygn väntar ännu mera snö.

Kommentarer