Orion M42. M43 och NGC1977, The Running Man 
Wednesday, January 12, 2011, 15:39


THE PICTURE: The Orion complex with the nebulosa M42, M43 and NGC1977. For more in english please click to the upper left

BILDEN: Orion-komplexet med nebulosorna M42, M43 och NGC1977. Data:Canon 40 D omod. EF 300mm 4.0, piggyback på Celestron C6, montering HEQ5 Pro, exponering: 6 x 30 sek + 3 x 15 sek. 800 ASA

Ett Gott Nytt Astro-år önskar JAnne och roland Olsson i Torsås. Senaste månaderna har ju tyvärr varit ganska händelselösa med ett trist gråväder och ett evigt snöande.

Solförmörkelsen blev ju också en besvikelse, men som man säger, "det kommer fler". Den nya kometen låter ju också intressant.
I brist på annat plockade jag fram några exponeringar på M42 som vi gjorde i samband med fotograferingen av komet Hartley
i oktober förra året. Efter stackning och lite "processande"i PS blev resultaten ganska hyfsat med undatag av de yttre delarna av nebulosan, där det tydligt saknas mycket exponeringstid. Vi kommer att jobba vidare med det.

Det här var andra försöket på den här nebulosan och vi kommer att fortsätta under våren för att försöka få till det riktigt bra. Eventuellt kommer vi att jobba med M31 också, då den verkar relativt lätt.

Vi hoppas att under året få råd att investera i en refraktor av god kvalitet, med längre brännvidd, för att så småningom kunna sträcka oss längre ut i rymden.

Kommentarer