ETX125 classic - Bra pekning Superskarp optik 
Wednesday, February 9, 2011, 13:31


BILDEN: Det här är min cirka tio år gsmla ETX Classic, som jag ägt ett par år, och succesivt förbättrat med uppdaterat program i handkontrollen, och en wedge av Rob på Epsilon Telescopes i England. Jag var även tvungen att deforka tuben för att komma åt att öppna deklinationsaxelns lager och torka av fett som lagt sig på en yta som är avgörande för låsningen. Därefter låser tuben, trots att den är mycket framtung, vilket moderna ETX inte är.

Optiken är en Maksutov-Cassegrain f/15 med 1900 mm brännvidd speciellt lämplig för studier av Månen och planeterna. Den är superskarp, och har utsökta diffraktionsringar före och efter fokuspunkten, När denna modell designades fanns ingen teknik med automatiska hjälpmedel för att ställa det i våg eller hitta norr så du måste göra jobbet själv.


BILDEN: Tuben är framtung, och för att lite minska trycket har jag här skruvat på en fokalreducerare, och en standard f/6.3 reducerare fungerar utmärkt även optiskt. Du behöver en särskild adapterring för att växla upp från ETX-gänga till standard T-gänga.


BILDEN: Autostar II är gammal men moderniserad till för ett år sedan och det räcker. Jag testade ute på balkongen i natt och pekningen under kalibreringsrutinen är smått imponerande. Svagheten i systemet är att wedgen är fast och polhöjden blir bara nästan rätt. Det finns en liten avdrift hosobjekten som visas men det räcker eftersom jag enbart avser att köra instrumentet visuellt.


Kommentarer