Sagittarius 2011 - Tillbaka till ursprunget och Eketorps Borg 
Friday, February 18, 2011, 03:58


PHOTO: Göran Strand

Its time to start planing for a holiday visit to the southeast of Sweden during a long weekend in late summer to attend a meeting in one of the darkest places and observe on one of the darkest and most spectacular sky possible to experience in Sweden over a wide, famous desolated landscape. For more in english about the Sagittarius 2011 Star party arranged in cooperation between GAF, SAAF and Eketorp Borg, Kalmar Läns Museum, http://www.kalmarlansmuseum.se/1/1.0.1.0/272/1/, in late August the 25th to 28th with an early start on the night of the 24th please clock to the upper left.


SAGITTARIUS-TRÄFFEN
TILLBAKA TILL URSPRUNGET

Årets Sagittarius-träff på södra Öland, som arrangeras av GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening mellan den 25:e och 28 augusti med tjuvstart kvällen den 24:e, återvänder till platsen där allt en gång började nämligen parkeringsplatsen vid Eketorps Borg. Det var i början av 1990-talet och ni som var med då minns att vi hade besök av finländska kollegor och inte minst det fortfarande med dagens mått enorma Dobsonteleskop de drog med sig på en släpvagn. Orsaken till att vi lämnat "Kalkplattan" är att träffen vuxit ur den, det är trångt, svårt att komma loss akut, det finns ingen toalett i närheten, och så vill bonden kunna sköta om sina djur ifred.

Eketorps Borg drivs idag av Kalmar Läns Museum, http://www.kalmarlansmuseum.se/1/1.0.1.0/272/1/, restaurerades av RA, Riksantikvarieämbetet, http://www.raa.se/cms/extern/index.html, och man är medvetna om hur enastående bra platsen är för astronomi.

Sag 11 hålls när lågsäsongen börjat och borgen är ännu öppen. Vi kommer att möta eller en och annan turist på parkeringen eller se besökare som kör förbi. Parkeringen blir inte blir avspärrad. Under den tidiga kvällen lämnar borggäster stället. En kväll lämnar bröllopsgäster lite senare. Ändå bedöms vi kunna samarbeta. Fördelarna överväger: Bättre med plats och service som tillgång till toalett, och enkelhet att lämna området i händelse av akut behov och så uppställningsplatser för husbilar till morgonen därpå.

Nytt för i år är också att det hålls en visning för allmänheten, som ordföranden svarar för, efter önskeemål av ledningen för Eketorps Borg. Samtidigt har GAF ett behov av att visa upp sig. Förhandsanmälan kommer att krävas av intresserade bland allmänheten. Preliminärt är sedan idéen sedan att samla gruppen vid klockan 21 varje kväll för en visning med start medan skymningen faller. Lämpligen sker parkeringen då uppe utmed stora vägen.

Liksom i fjol håller vi dagtid till i Folkets Hus i Södra Möckleby med utställning, prylmarknad, försäljning och föredrag. Mer information hittar du på gaf.homeip.net (inget www), som en hemsida som uppdateras ofta.Välkomna!

Jörgen Danielsson, Nybro
Ordförande i GAF

jorgend56 (at) gmail.com


MÖRKT OCH SVÅRT FÖR OVANA

Tillslut ska betonas för nyfikna nybörjare att detta blir mörka nätter utan de vanliga spektakulära objekten som Månen eller de större planeterna att observera, och de är därför inte idealiska för barn. Ytterligare en erfarenhet från föreningens tidigare allmänhetens visningar mörka nätter är en hög förväntan men sedan en tydlig besvikelse.

Vad som syns i teleskopokularet är massor av prickar och disiga töcken i vitt, vitgrått eller vitgrönt. INTE de färglada himlaobjekt som syns på exempelvis Nasas Hubble-teleskops bilder, och som för det mesta har konstgjorda färger. Bilderna är sammansatta med hjälp av data från olika filter vars olika färger framhäver olika våglängdsområden och ämnen i de objekt som avbildas och som forskarna är intresserade av.

Vad studerar vi då under allmänhetens visning i Eketorp i sensommar? Jo, främst för blotta ögat vår hemgalax Vintergatan, som ärenastående vacker och Göran Strands foto ovan ger en bra försmak.Det finns uppskattningar om att upp emot två miljarder människor på grund av ljusföroreningarna aldrig har sett den. Eketorp är ett av landets bästa platser för astronomi och för att se Vintergatan.

BLI MEDLEM FÖRST

Den smartaste vägen är att först bli medlem i GAF och därmed gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och börja få kvartalstidskriften Telescopium. Sällan har en astronomintresserad haft så goda möjligheter att för så billiga pengar skaffa sig ett eget litet teleskop av god kvalite som idag, men ta råd av föreningen. Börja i sommar sedan observera Månen och planeterna. Då är välrustad och har lite erfarenhet när du dyker upp på Sag 11. Astronomi är mycket svårt och tålamodsprövande och utövas bäst av dig själv, och lyckade nätter blir oförglömliga.

Mer information följer.

-----------------------BILDEN: Beskuren satellitbild av Eketorps Borg på sydöstra Öland med p-platsen nederst, från www.hitta.se


------------------------

SÅ HÄR BLIR DU MEDLEM I GAF/SAAF:

Genom att bli medlem i GAF blir du också gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som utger kvartalstidskriften Telescopium, arrangerar stjärnträffar för oss entusiaster i mars i Lysvik och tillsammans med SAAF i juli alternativt augusti
Sagittarius-träffen på södra Öland.

Medlemsskap vuxen-familj i GAF + SAAF under 2011 kostar 200 kronor varav 100 kronor går till SAAF per medlem och det innebär en rejäl rabatt jämfört med individuellt medlemsskap.

Medlemsskap enbart för ungdom till och med 18 år (ej familjen) kostar 125 kronor varav 100 kronor går till SAAF och 25 kr till GAF.

Plusgiro: 440 94 02-7

Märk inbetalningen eller inbetalningen direkt via internet med GAF+SAAF11, samt dina kontaktuppgifter inklusive epostadress.
Mycket välkommen i föreningen.

Kommentarer