Välkomna till GAF:s årsmöte den 26 mars på Öland 
Thursday, March 10, 2011, 11:28
I år gästar GAF Strand Hotell i Borgholm på Öland med sitt årsmöte i form av en halvdagskonferens lördagen den 26 mars. Det är tre nyheter i år. Platsen som vi inte varit på förut, GAF:s ambition att höja standarden på sina årsmöten för att locka fler och gärna nya medlemmar att besöka. Och så har vi i år en sponsor, nämligen Swedbank, www.swedbank.se,
vilket vi tackar för. Genom det kan vi hålla en låg deltagaravgift och förhoppningsvis locka ännu fler intresserade.

PROGRAM:

Klockan 12-13 Lunch som alltså ingår

13-14 Årsmötesförhandlingar

14.30-14.30 Föredrag med bildvisning, datorkörning. Vi är uppkopplade på nätet för den som önskar ha kontakt:

* Värmland Star Party 11, bilderna. Sveriges största amatörbyggda observatorium och teleskop.BILDEN: Mats Yderstig, observatorie- och teleskopbyggare i Värmlandsgänget (skymtar bakom och till höger om teleskopet) visar vad som bör vara landets största amatörbygge och finns att beskåda inte långt från Lysvik i ett mycket stort "Friggebods-observatorium". Efter sex års arbete återstår en hel del fortfarande i uppskattat två år till, och spegeln är slipad av Joel Knorring. Kvar ifråga om optiken är finslipning och coating. Jag vill minnas att spegeldiametern är cirka 80 cm.

=============================

* Digital bildbehandling och CCD, hantering av råbilder och kalibreringsrutiner med mycket mera i SBIG:s program CCDSoft5 samt det fria DeepSky Stacker visas av Jörgen Danielsson.
* 14.30-15.00 Chris Allen om Meteoriter.

15: Fika

15-16 Fortsatta föredrag och bildvisning. Ordföranden har ett stort material att ösa ur men välkomnar fler medlemmar att bidraga.
DISKUSSION: Sagittarius 11 i Eketorps Fornborg. Idéer, praktiska åtgärder för bättre nattmiljö.
16: Slut

=========================================================
Transporter. Vi samåker till och från Färjestaden/Kalmar.

ANMÄLAN i förväg är obligatorisk. Vi meddelar hotellet deltagarantalet senast 5 dagar i förväg.

* REDAN GAF-medlem 2011? Bra, då anmäler du dig till årsmötet genom att betala in 100 kronor till GAF:s vanliga plusgiro-konto 440 94 02-7. Märk inbetalningen med "GAF årsmöte 2011 Strand"

* Inte GAF-medlem 2011 men intresserad? Då sätter du in 200 kronor på samma konto 440 94 02-7 och märker med "GAF+SAAF 11" för att bli med i lokalföreningen GAF men också gruppansluten till vår moderförening SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening.

Lägg till en 100-lapp och notering om deltagande i årsmötet.

VÄLKOMNA

Jörgen Danielsson, ordförande i GAF och vid SAAF:s årsmöte den 5.3 i Lysvik utsedd till årets amatörastronom i Sverige 2011 för sina insatser genom åren att popularisera.

BILDERNA:

I samband med SAAF:s årsmöte i Lysvik den 5 mars överraskades Jörgen Danielsson, Nybro, med utmärkelsen som årets amatörastronom 2011 för betydande insatser för amatörastronomin i sydost genom åren. Priset delades ut av ordföranden Johan Warell, och Jörgen sade att han var glad och överraskad, men samtidigt känns det som ett motiverat val, men tanke på den breda, publika verksamhet med visningar för allmänheten som han under många år var engagerad i då Observatoriet i Grönhögen var aktivt på Energicentrum, som drevs av SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, och där GAF, hyrde in sig. Uppskattningsvis passerade upp emot 10000 personer här vid allmänna visningar eller skolvisningar. Under många år har han också varit engagerad i stjärnträffen på södra Öland, Sagittarius, som i år hålls den 25-28.8 med Folkets Hus i Södra Möckleby som samlingsplats och Eketorps borgs parkering som observationsplats. Den 24:e sker en tjuvstart enbart ute på Eketorp. Allmänheten är välkommen men enbart efter förhandsanmälan och i början av kvällarna.
Jörgen Danielsson är ordförande i Grönhögen Astronomiska Förening, som har lite drygt 30 medlemmar.

Läs mer i ett kommande nummer av Telescopium.

Kommentarer