Gammal trotjänare kollimerad med laser 
Thursday, March 24, 2011, 14:17


BILDEN: Jag har kollimerat optik på en Schmidt-Cassegrain på traditionellt sätt, men det där sista som det krävs en perfekt natt för att klara kommer du sällan åt. Numera finns ju flera moderna alternativ ifråga om teknik, och för att snygga till bilden hos min gamla 12 tum SC köpte jag för en tid sedan en Hotech Advanced Laser collimator. Den är så dyr att du baraq svettas vid blotta tanken på utlägget, fast sprid ut kostnaden på alla år sedan 1997 då instrumentet klarat sig utan så blir det inte för blodigt. Och du har ju alltid möjlighet att hjälpa kompisar för en billig penning och lätta på utgiften. Den uppges fungera på 8 tum eller större SC, ACF och RC-optik,


BILDEN: Det är svårt att exponera korrekt men med lasern siktar du in dig på ett par övre och nedre skruvar jämte huvudspegeln och korset ska hamna över sekundären. På baksidans okularhållare kommer en laserstråle ut som ska pricka centrum.


BILDEN: Så här var det bästa jag lyckades få korset mot måltavlan.


BILDEN: När jag började kollimeringen var en av laserstrålarna tydligt felstäld utanför måltavlan. Efter ett par omgångar och skruvande på alla tre justerskruvar på sekundären var det så här långt osm jag kom. Laserfläckarna ska alltså befinna sig på samma ställe på och på samma avstånd i ringarna.


Blir det då någon bild? Jodå, en testbild av gräs och en låg buske bortom GC-vägen på min lägenhets baksida avstånd över 100 meter. Jag använder f/8 Telescope-Service reduceringslinsen och Baader Steel Track fokuseraren. Det sneda, okollimerade bildfältet från testbilden mot stjärnor för några månader sedan tycks vara borta.
Kommentarer